http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Komárom és Komarno egy város Térségi versenyképesség, területi felzárkóztatás 2008/1 Betűméret: Betűméret
2010.09.06.
 
  Komárom és Komarno egy város Térségi versenyképesség, területi felzárkóztatás 2008/1

Évfolyam: X. Lapszám: 1.
Rovat: Testvérvárosi kapcsolat - 15 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

Kitűnő adottságainak köszönhetően Komárom hagyományosan betöltötte a térségi központ szerepét. Nem véletlen, tehát, hogy a területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvény felhatalmazásával a valamikori járás települései összefogtak és 1996 nyarán társulást hozott létre Ács, Bábolna, Nagyigmánd, Almásfüzitő, Bana, Csém, Kisigmánd, Mocsa és Komárom.

 

A társulás 2004 nyara óta Komárom-Bábolna Többcélú Kistérségi Társulásként működik. Az urbánus központú, rurális kistérség Komárom-Esztergom megye egyik dinamikusan fejlődő térsége, ahol adottak a feltételek mind az ipar, mind a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, az idegenforgalom és gyógy-turizmus fejlesztéséhez. Területe 200 km2 a megye 2.250 km2-nyi területéből, lakossága 41.000 fő a megye 322.758 lakosából. A térség a megye egyik kapujaként is aposztrofált, így kiemelt feladata a határ-mentiségéből eredő előnyök és lehetőségek eddigieknél fokozottabb kihasználása.
Decentralizáció, regionalizmus
A város és tágabb környezetének területi fejlődését, a fejlődés irányát, minőségét Győr, és Tatabánya, mint fejlesztési pólusok is meghatározzák. Kiemelt cél ebből adódóan a közúti és tömegközlekedési viszonyok fejlesztése, az oktatás, a kutatás-fejlesztési kapacitás bővítése, a közszolgáltatások színvonalának emelése, valamint a befektetési környezet javítása. A város nyugati határán, az 1. sz. főút mentén telepített 88 ha-os ipari park dinamikus betelepülése is ezt a tendenciát támasztja alá. A város fejlődése 2004-től új lendületet kapott az iparűzési adóból származó bevételeinek köszönhetően. A közlekedési kapcsolatok modernizációja, a közlekedési szennyezéseket csökkentő beruházások létesítése, tehermentesítő utak építése halaszthatatlan feladatokat állít a városfejlesztés elé. A Komáromot nyugatról elkerülő, az észak-déli és kelet-nyugati közlekedési tengelyt összekötő nyomvonalú, a városközpontot az ipari park terhelésétől tehermentesítő út tervei elkészültek. Kivitelezése 2008-ben megkezdődik. A város fejlesztési céljai közé tartozik továbbá a levegő és zajszennyezés, csökkentése, a hulladékkezelés problémáinak megoldása, a lakókörnyezetek revitalizációja, a vonzó lakó környezet kialakítása, komplex kulturális és rekreációs kínálat kialakítása. E stratégiai célok megvalósításához a különféle EU-s pályázatokon elnyert források segítségével jutottunk és juthatunk el.
Fenntartható fejlődés és örökségvédelem
A város természeti, épített, és kulturális öröksége a minőségi változások záloga. A Duna mentén mintegy 13 km hosszan elnyúló és csupán 4 km széles várost a lakott területének mintegy háromszorosát meghaladó területű, hagyományosan mezőgazdasági művelésű terület övezi. Az ökologikus szemléletű környezettudatos fejlesztés tekintetbe veszi a táj és a település fenntartható harmóniáját. A város egyik stratégiai dokumentuma, a településrendezési terv rögzíti a területhasználati módokat, ezáltal nyújt biztosítékot a település a biológiailag aktív területek kíméletes használatára, az ipar és a mezőgazdaság egyensúlyára. Komárom épített örökségének összetétele sajátos képet mutat. Lévén, hogy az egykori város központja a Duna bal partján fekszik, hagyományos városias beépítettségre, rétegzett várostörténetre Komáromban nincs példa. A városképet a modern városépítés alakította. Az egykori önálló községek - Szőny és Koppánymonostor -, mint csatolt városrészek, a mai napig őrzik a falusias beépítés jellegét. A helyi identitástudatra alapozott helyi értékvédelem felszínre hozza a rejtett környezeti és kulturális értékeket, alapot teremtve a fejlesztéseknek. A város értékleltára készítése folyamatban van, és mint városfejlesztést segítő szakmai dokumentum megalapozza Komárom „városörökség” programját és innovatív lakossági kommunikációs módszerként, hatékonyan hozzájárul a város fejlesztési stratégiáinak kialakításához. A város területén országos védettséget élveznek a római emlékeken kívül a komáromi erődrendszer tagjai, melyek kiemelt projektként megvalósuló fejlesztése a közeljövőben megvalósulni látszik. Világörökségi jelölést kapott az öt erődből álló erődrendszer. A határon átnyúló együttműködés keretében Komárom és Komárno városok által közösen elkészített dokumentáció elbírása folyamatban van az UNESCO-nál. A világörökségi címmel járó, a turizmus erősödéséből származó feladatokra – szálláshely, turisztikai termékkínálat bővítésre - a két városnak összefogva kell felkészülnie. Tennünk kell ezt a fenntartható fejlődés elveit követve. Jelenleg a koncepciók, akciótervek kidolgozása folyik.
Területi integráció Európába
A város életében történelmi eseménynek számít az európai uniós belső határok „légiesedés”. Az országhatár funkcionális megszűnése a város újraegyesülésének első, jelképes mozzanata. KIEMELÉS: A Duna két partján fekvő város fejlesztése közös stratégiai gondolkodást igényel, ami miatt az önkormányzataik hatékony és rendszeres együttműködése elengedhetetlen. 2008. évtől együttes bizottsági és képviselő-testületi munka veszi kezdetét Komárom két „városrésze” között. Az együttműködési készség bizonyítéka az INTERREG projekt keretében megvalósuló új Duna-híd, mely gyorsforgalmi kapcsolatot biztosít a Duna két partján lévő iparterületek és várost elkerülő úthálózat között. A jövőben azonban így sem szenvedhetnek csorbát sem a szuveneritás, sem az önkormányzatiság alapelvei. Az intenzívebb együttműködés várható hatása az összetartó erő növekedése, a versengés helyett az egészséges versenyszellem kialakulása, a konkurencia helyett a komplementaritás.
A fentiekből jól kirajzolódik, hogy Komárom erőforrásokban kimagaslóan gazdag város. Jövőképe – az erőforrásaira építő, a hatékonyságot, esélyegyenlőséget, fenntarthatóságot és a biztonságot alapelvül tekintő, területi harmóniára alapozó fejlesztési céljai alapján – optimizmusra ad okot. 

Sagát Ágnes osztályvezető Városfejlesztési és építési osztály Komárom   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription