http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  A felvidéki Kisújfalu és Budaörs 2008/1 Betűméret: Betűméret
2010.09.06.
 
  A felvidéki Kisújfalu és Budaörs 2008/1

Évfolyam: X. Lapszám: 1.
Rovat: Testvérvárosi kapcsolat - 15 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

Kisújfalu egy 750 lelket számláló község az Érsekújvári járás párkányi körzetében. Színtiszta magyar ajkú lakosságát csak az első világháború után, az aradi földbirtokra telepített szlovákok színesítik, akik ma kb. 10%-át alkotják az összlakosságnak.

 

 A második világháború után a lakosságcsere és kitelepítés következtében közel 200 kisújfalui lakost telepítettek Magyarországra, főleg Mezőfalvára és Budaörsre. Míg a Csehországba kényszermunkára vitt családok mind visszatértek szülőfalujukba, a Magyarországra kitelepítettek azonban nem. Közülük néhányan csak 1997-ben, a kitelepítés évfordulójára megrendezett 50 éves emlékünnepségre látogattak vissza szülőfalujukba. A helyi református templom „Úr asztalánál“ állva, - ahol megkereszteltettek, konfirmáltak és házassági esküt tettek - sokuk szemében a meghatódottság könnyei voltak láthatók azokban a percekben.
Ezen a Kisújfalu község által szervezett megemlékezésen, határozta el Budaörs Város Képviselő-testülete, hogy a felvidéki Kisújfaluval testvértelepülési szerződést ír alá. Erre 1997-es év december 10-én került sor Budaörsön. A polgármesterek által hitelesített oklevél kimondja, hogy „kifejezett kívánságunk, hogy mindkét település lakói szoros kapcsolatot alakítsanak ki, és ismételten találkozzanak egymással.“
Ezen kívánsága a nyilatkozat aláíróinak - 10 év távlatából úgy látjuk, - maradéktalanul teljesült. A két település szinte mindén intézménye, társadalmi szervezete valamilyen formában kapcsolatba került egymással az eltelt 10 év folyamán.
Először az oktatás és a kultúra területén vált láthatóvá és érezhetővé, hogy ez a kapcsolat valóban él. A kisújfalui iskola számára Budaörs Város Önkormányzata számítógépet ajándékozott, a Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár rendszeresen könyvekkel ajándékozza meg azóta a községi könyvtárat, s folytatódott ez a mai napig a kisújfalui gyerekek gyermeknapi és a télapó ünnepségének Budaörs általi szervezésével. A kisújfalui falunapok rendezvényeinek is, ettől kezdve rendszeres szereplőivé és résztvevőivé váltak a budaörsi folklórcsoportok, néptáncegyüttesek, zenekarok, iskolák, sportegyesületek diákcsoportjai, a nyugdíjasok énekkara, a vöröskereszt munkatársai, az önkéntest tűzoltótestület és az öregfiúk focicsapata.
A különféle rendezvények jó alkalmat nyújtottak arra, hogy Budaörs és Kisújfalu képviselő-testületei is találkozzanak egymással, és így egymás életét és körülményeit a meghitt beszélgetésekből jobban megismerve, hasznos tanácsok, ötletek és számtalan konkrét segítségnyújtás is szülessen.
Így vált megvalósíthatóvá a budaörsi sváb „Heimatmuzeum“ mintájára a kisújfalui tájház. Ennek, a község számára oly fontos, nemzeti identitást megőrizni segítő létesítménynek a hivatalos megnyitójára 2004. augusztus 20-án került sor. A megnyitón a szlovák és a magyar kormány közigazgatási államtitkárai is részt vettek.
Mindkét település számára megtiszteltetés az is, hogy a közös rendezvények rendszeres látogatói között jelen vannak a Pozsonyi Magyar Konzulátus munkatársai is. A kisújfalusi tájház és környezet szépségét jelzi többek között az is, hogy már a megnyitót követően az ősz folyamán helyt adott a Magyarországi Tájház Szövetség konferenciájának. Megnyitása óta jóformán az összes falusi nyári rendezvény itt került megrendezésre. Az udvarban létesített szabadtéri színpadon évi rendszerességgel fellép a Budaörsi Játékszín, valamint koncertek, színielőadások kerülnek itt megrendezésre.
A két település kapcsolatának kedves színfoltja az is, hogy az elmúlt 10 év alatt a budaörsi Görög és a Szlovák Kisebbséggel is példamutató együttműködés alakult ki. A görög néptánccsoport már többször fellépett a falunapi rendezvényeinken, s a kisújfalusiak is rendszeres látogatói a budaörsi görög napoknak. Talán a kisebbségi lét megélése teszi azt, hogy ez a barátság az első pillanattól fogva olyan természetes és magától értetődő.
Az elmúlt 10 éve alatt mindkét oldalról sok ember került szoros kapcsolatba egymással, s tulajdonképpen ez volt az eredeti szándéka is az önkormányzatoknak – biztosítani a kölcsönös látogathatóságot akkor is, ha ez a nagypolitikának éppen nincs is ínyére. Most, hogy a határok eltűntek térségünkből, ez a gond eloszolni látszik, viszont az új lehetőségek új távlatokat nyithatnak meg a települések életében. Nagy a kihívás, mert a világ nem vár meg bennünket, résen kell lenni, a lehetőségeket kiaknázni mindkét fél fejlődésének, épülésének reményében.
Hogy az ilyen jellegű igyekezet és gondolkodás nem hiábavaló, jó példaként szolgál erre a közösen nyert Európaúniós Interreg pályázat – „Budaörs és Kisújfalu – a környezetvédelem új modellje“. E nyertes pályázat keretében a két település védett területei a lakosság figyelmének előterébe kerültek, megszólítva minden réteget és korosztályt, a legkisebbektől kezdődően a felnőttekig. Diákkonferenciák kerültek megrendezésre a természetvédelem témaköréből, és kölcsönös természetlátogatásokra is sor került. A pályázatnak köszönhetően elkészült a természetvédelmi kataszter mindkét településen, erről kiadványok kiállítások, ismertetők kerültek a nagyközönséghez ismertető brosúrákon, CD- keresztül.
E nyertes pályázat is arra sarkall, hogy a következőkben is mozgósítsuk tartalékainkat annak érdekében, hogy közös erőfeszítéssel létre tudjunk hozni olyan értékeket melyek mind a két település épülésére szolgálnak. 

Kis Róbert polgármester Kisújfalu Szlovákia   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription