Civil szervezetek és az önkormányzat Törökbálinton 2002/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Civil szervezetek és az önkormányzat Törökbálinton 2002/5

IV. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Dorka Ágnes jegyző Törökbálint



Törökbálint dinamikusan fejlődő, Budapest agglomerációjába tartozó, városiasodó nagyközség. A rendszerváltással megindult gazdasági fejlődés maga után vonta a társadalmi, kulturális élet fellendülését. A civil szervezetek száma megsokszorozódott.
Jelenleg Törökbálinton mintegy 40 különböző profilú (kulturális, települést fejlesztő, őrző, egyházi, karitatív célú, érdekvédelmi,

 

szakmai típusú, illetve sport) egyesület, civil szervezet működik. Az önkormányzattal való együttműködésük kereteit helyi jogalkotással alakítottuk ki, így mindenki számára világos feltételek között dől el az önkormányzat támogatása. A mindenkori költségvetési rendelet tartalmazza éves támogatásuk főösszegét, az SzMSz a vonatkozó szakbizottsági feladat- és hatásköröket, a közművelődési rendelet pedig további kiegészítéseket. E rendeletek alapján helyi pályázati rendszert működtetünk. A Képviselő-testület a költségvetésben meghatározott támogatások összegéből (ez évben 25 millió Ft-ból) 20 %-ot saját hatáskörében tart, 80 %-ot pedig a kultúrával foglalkozó szakbizottsága oszt fel az aktuális pályázati kiírás szerint. Ezen felül előre nem látható programokra céltartalékból, vagy bizottsági, polgármesteri külön keretből nyerhető indokolt esetben költség hozzájárulás év közben is.
A helyi pályázaton csak a Törökbálinton alakult és működő non profit szervezetek és egyesületek vehetnek részt. Érdekessége, hogy elfogadja a nem jogi személyek pályázatát is, ha egy bejegyzett helyi szervezethez csatlakozva (befogadó nyilatkozat) nyújtják be önálló pályázatukat. Ezzel az volt a célunk, hogy tovább színesedjen a paletta.
Pályázni lehet közcélú egyesületek, alapítványok esetén a tevékenységi körhöz kapcsolódó programok, eszközök, anyagok költségeire, működési költségekre illetve a szükséges technikai eszközök 80 %-ára. Kórusok, zenekarok, tánccsoportok részére öltözékekre, kottákra, zenei segédeszközökre, működési költségekre és az utazási költségek 50 %-ára, valamint a karmesterek, tánccsoport és kórusvezetők, edzők tiszteletdíjára. A pályázat része a pályázati űrlap, és az előző évi tételes elszámolás szöveges indoklással. Be kell mutatni a pályázó tevékenységi körét, az adott évben tervezett tevékenységek felsorolását, azok részletes költségvetését, feltüntetve az esetleges egyéb forrásokat is.
A pályázati anyagok, és adatok nyilvánosak. Benyújtásával minden pályázó kötelezettséget vállal a községi rendezvényeken való ingyenes fellépésre. A jól működő rendszer külön érdekessége, hogy a civil szféra nemcsak a kapott támogatási összeggel számol el, hanem teljes tevékenységükről is.
A Polgármesteri Hivatal a helyi pályázatok mellett – önként vállalt feladatként – az országos, megyei pályázati felhívások megküldésével, gyakran a konkrét pályázatok elkészítésével, technikai segédlettel is hozzájárul a civil szervezetek sikeres működéséhez. Mondandómból talán kiderült, hogy nem csinálunk mást, csak a kialakult helyzethez megkerestük a jogi, anyagi kereteket és a mozgósítható emberi forrásokat. Működik. Igaz, mindig kevés az osztható pénz, mindig adódnak konfliktusok, de az együttműködés, a tenni akarás és az előrelépés keresése, a segítőkészség folyamatosan meghozza gyümölcsét.
Törökbálinton a civil szféra által szervezett színes, sokoldalú, mozgalmas helyi társadalmi életet, a hagyományokat, a törökbálinti életformát.


DORKA ÁGNES
1954-ben született Budapesten.
28 éve köztisztviselő, az Államigazgatási Főiskola igazgatásszervezői szakán diplomázott.
2000-ben szakvizsgázott.
Törökbálinton először aljegyző, majd 1999-től pályázat útján kinevezett jegyző. Vezetése alatt a Polgármesteri Hivatal ISO minősítést kapott, melyet ez évben sikeresen megvédett.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu