http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Regionális hulladék-lerakó a Jászságban 2001/2 Betűméret: Betűméret
2009.10.26.
 
  Regionális hulladék-lerakó a Jászságban 2001/2

Évfolyam: III. Lapszám: 2.
Rovat: Környezetvédelem - 33 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

A Jászság 18 településén, éves szinten mintegy 220-240 ezer (laza) m3 szilárd háztartási és közületi kommunális hulladék keletkezett. Rendszeres (intézményes) szemétszállítás csak a városokra és nagyobb lélekszámú községekre volt jellemző. Ez a térség lakosságának csupán 56 %-t érintette. A hulladékkezelés – néhány kivételtől eltekintve – csak a legminimálisabb környezetvédelmi igényeknek tett eleget. Néhány kisebb lélekszámú községben még lerakóhely sem volt.

 

A Jászság fővárosának számító Jászberény szeméttelepe a ’80-as évek második felében épült ki, 1991. májusában kezdte el üzemelését, és csupán ideiglenes működési engedéllyel rendelkezett és rendelkezik napjainkban is.
A Jászságban élő több mint 90.000 ember „szemét”-gondjainak megoldása egyre égetőbb feladatként jelentkezett. A megoldást a térség önkormányzatai a közös összefogástól remélték.
A Jászsági Önkormányzatok Szövetsége (a megyei önkormányzattal és a Vízügyi, Kommunális és Környezetvédelmi Társulással karöltve) közös hulladékgazdálkodási koncepció kidolgozását tartotta szükségesnek.
A szükség, a feszítő kényszer, valamint a (reményteli) segítség szerencsésen találkoztak 1995-ben.

A Belügyminisztérium Nemzetközi Segélykoordinációs Osztálya ugyanis az év tavaszán pályázati felhívást tett közzé a PHARE „Közigazgatási Reform Program” hálózati mintafejlesztések keretében önkormányzati együttműködési kapcsolatok fejlesztése érdekében.
A pályázat segítséget kívánt nyújtani olyan együttműködések és társulások kialakításához, amelyben az önkormányzatok közösen tudnak fejlesztéseket megtervezni és kivitelezni. A támogatás anyagi fedezetét az Európai Unió PHARE Segélyalapja biztosította.
A javasolt pályázati témakörök között első helyen szerepelt a kommunális együttműködés. A 18 jász település vezetői, a polgármesterek (és a képviselőtestületek) kapva-kaptak a lehetőségen, és megbízták Jászberény városát a pályázat lebonyolításával.
Önkormányzatunk a konkrét napi teendők elvégzésével egyszemélyes részvénytársaságát, a Vagyonkezelő és Városüzemeltető Rt-t bízta meg. (A választás nem volt véletlen, hiszen e cég keretében működő egyik Kft. foglalkozott és foglalkozik a városban a hulladékgyűjtéssel és ártalmatlanítással.)
Azonos problémák foglalkoztatták a dél-hevesi tájegység önkormányzatait is. A tanulmányterv elkészítéséig el is jutottak, azonban e ponton kénytelenek voltak megállni. Az ott lerakóhelyként számba vett Erk lakossága tiltakozott a beruházás odatelepítése ellen. (Ugyanúgy jártak, mint a jász önkormányzatok Jászfelsőszentgyörgy esetében.)
A jász önkormányzatok elfogadták a dél-hevesiek csatlakozását (1998.), így a jászsági – regionálissá bővült – hulladék-lerakó beruházásának megvalósítását 33 település vállalta magára. A további feladatok végzését, mint gesztor, Jászapáti városa fogta össze.
 A részletes vizsgálatok után döntöttek az önkormányzatok képviselőtestületei a lerakóhely céljára szolgáló terület megvásárlásáról, illetőleg a kisajátítási eljárás megindításáról, miután nem minden tulajdonossal sikerült adásvételi szerződést kötni. (A térségben ekkorra már túl voltunk a földkárpótláson.)

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Területfejlesztési Tanács támogatásával elkészült 1997-ben a lerakóhely engedélyezési terve.
A kiviteli terv készítését a közbeszerzés szabályainak nyílt eljárása során az engedélyes terv készítői nyerték el.
A tervezéssel egyidejűleg komoly lobbízásba kezdtek az önkormányzatok (immár két megyében és a főhatóságok szintjén is) a különféle pályázatok elnyeréséért.
A céltámogatási pályázat előkészítése és benyújtása volt az első teendő. Az eredményes pályázaton a beruházási költség közel 40 %-át nyertük el.)
A KKA-hoz (Központi Környezetvédelmi Alap) benyújtott pályázat elfogadása az 1998-as parlamenti választásokat megelőző és követő „átmeneti” időszak miatt elhúzódott. Parlamenti felszólalást követően már, mint a KAC (Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat) egyik első nyertese kaptuk meg a beruházás mintegy 20 %-nak megfelelő támogatást, 1998. decemberében. A minisztériumi támogatás elnyerése érdekében további, az eredeti elképzelések között nem szereplő kötelezettségeket, nevezetesen: a szelektív gyűjtés valamilyen szintű elkezdését és a meglévő lerakótelepek rekultivációját is vállalni kellett.
Zökkenőmentes volt a két megye fejlesztési forrásainak bevonása a területi kiegyenlítő támogatás nettó összege: Heves megye esetében 47.394 eFt, Jász-Nagykun-Szolnok m. esetében pedig kereken 100.000 eFt volt.
Meg kell állapítani, hogy az összes vissza nem térítendő támogatás aránya a beruházás mintegy 80 %-t fedezte.
Utólag meg kell állapítani: az egész beruházás folyamatában lényeges, döntő volt, hogy nagy szakmai tapasztalattal rendelkező tervezőt, bonyolítót, műszaki ellenőrt, kivitelezőt sikerült kiválasztani. Szakmai alkalmasság, megfelelő referenciák nélkül senki sem volt „nyerő”.
A kivitelezés nem volt zökkenőmentes. A kivitelezés időszakában került sor két szervezet a REGIO-KOM Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás, mint tulajdonos és az üzemeltető kft. létrehozására.
Minden gátló tényező ellenére a kivitelezés határidőre – 2000. október 31. – befejeződött. Megkezdődött – s még napjainkban is tart – a próbaüzem.
A „mű” kész, de az „alkotók” nem pihenhetnek. Még temérdek kérdés vár megoldásra, ezek közül a legfontosabbakról – dióhéjban.
- Az új létesítmény új jogszabályi környezetben kezdheti meg működését. Ennek a működésnek egyik sarkalatos pontja a díjmeghatározás, amely még előttünk álló feladat (önkormányzati rendeletalkotás). Nem lesz egyszerű ez, hiszen a hulladékgazdálkodási törvény – kerettörvény, mintegy 30 felhatalmazást tartalmaz végrehajtási rendeletek kiadására.
- Meg kell szervezni – immár régiós szinten – a hulladékok begyűjtését.
- Foglalkozni kell a meglévő lerakó-helyek rekultivációjával, és a szektivítás kérdésével.
Befejezésül: az elmúlt évtizedben három nagy beruházást valósítottak meg, ahogy már utaltam rá, a jász települések. Az új évtized új kihívásán is dolgoznak már, ez a közös szennyvízhálózat kiépítése lesz. 

B. Kiss András dr.
aljegyző
Jászberény


   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU