A JEGYZŐ ÉS A TÁH 2001/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

A JEGYZŐ ÉS A TÁH 2001/5

III. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Földes László igazgató



Az államháztartás szakterületen, az önkormányzatok gazdálkodási, információszolgáltatási feladataiból adódóan (költségvetés, beszámolás, pályázatok, különféle támogatások igénylése, stb.) nemcsak a gazdálkodást végző munkatársakkal, hanem a jegyzőkkel is szoros munkakapcsolat alakult ki.

 


Az illetményszámfejtés bonyolult ügyvitele, jogszabályi háttere miatt talán a legszorosabb és egyben mindennapi is a kapcsolat a TÁH számfejtői és a jegyzők, önkormányzati ügyintézők között. Különösen így van ez mostanában, mert a Köztisztviselői Törvény módosítása következtében kampányfeladatot jelent és nagy felelősséggel jár a pénzügyi kihatást okozó felmérés mellett az átsorolások gyors, szakszerű elkészítése, egyedi esetekben a konzultáció, majd a feldolgozás egyaránt.
Az önkormányzatoknál a számítástechnikai támogatottság folyamatosan növekedik. A jegyzők jelentős szerepet vállaltak abban, hogy az adatáramlás ma már szinte teljes egészében floppy-n valósul meg, és abban is, hogy a helyi adófeldolgozás korszerű számítástechnikai eszközökkel történik minden önkormányzatnál.
Kölcsönös érdekek motiválták az előrejutást a számítástechnikai kultúra terjesztésében, mely döntően az utóbbi 10-12 év közös munkájának eredménye (oktatás, továbbképzés, új dolgozók segítése, konzultálás, ill. szakvélemény részünkről a számítástechnikai eszközök beszerzésekor).
Főként a kistelepüléseken követelmény a jegyzővel szemben, hogy az önkormányzati gazdaság szinte minden területével foglalkozzék, mert kis létszámú az apparátus. Problémáikkal személyesen vagy telefonon rendszeresen megkeresnek bennünket, ezen alkalmakkor készséggel állunk rendelkezésükre.
Az önkormányzati gazdasági kérdésekben a jegyzők kulcsszerepet töltenek be, mert a testületek elé kerülő előterjesztések döntő többsége pénzügyi jellegű. E tevékenységüket segítő céllal a pénzügyi igazgatást érintő jelentősebb jogszabályváltozások alkalmával értekezleteinken nagy számban vesznek részt munkatársaikkal együtt.
Ezen alkalmakkor nemcsak az egységes értelmezés és végrehajtás kerül szóba, hanem kihasználják az alkalmat, hogy egymással konzultáljanak, a tapasztalatokat kicseréljék, és átadják-átvegyék a jó megoldásokat.
2001. január 1-jétől együttműködést igényelt a családtámogatási feladatok ellátása, melyhez a kisvárosokban segítséget kaptunk, olyképpen, hogy az ügyfélszolgálati teendőkhöz helyet biztosítottak számunkra.
A közeljövőben változás várható a TÁH-ok – közöttük a Fejér Megyei TÁH – és a települési önkormányzatok jegyzői között annyiban, hogy a feladatunk lesz a normatívák ellenőrzése, mely több esetben a helyszínen, a polgármesteri hivatalnál, intézménynél valósul meg. A segítő jelleg dominál majd részünkről ezen szakterületen, ami eddig is hagyomány volt kapcsolatunkban.
A közeli és távolabbi jövőben is számítunk a szoros munkakapcsolatra, és készségesen állunk rendelkezésre minden szakterületen. Az önkormányzatoknál is új feladat lesz az EU-csatlakozás előkészítése, mely főként az államháztartást érintő jogharmonizáció gyakorlati végrehajtása során valósul meg.
A TÁH érdekeit is szolgálná, ha a jegyzők nagyobb szerepet vállalnának a körjegyzőségek számának növelésében, a társulások térnyerésének elősegítésében, a jelenleginél hatékonyabb és egyúttal polgárbarát megoldások elterjesztésében. Megyében mindössze 9 körjegyzőség működik, a támogatás többszöri emelése ellenére sem emelkedett számuk, pedig mintegy 25 település egymástól mért távolsága nem haladja meg a 6 km-t.
Már a közeljövőben a továbblépés lehetőségét kínálja a kistérségi kapcsolatok, együttműködések bővülése, mely reményeink szerint magában foglalja majd a pénzügyi igazgatás egyes területeit is (kiskincstár, könyvelés), mely folyamatban a jegyzők felelőssége fennáll, de érdeke is motíváló tényező, hiszen közelíteni lehet az optimális, egyben hatékony mérethez egyaránt.


Földes László
Üzemgazdász, okleveles könyvvizsgáló
38 éve dolgozik, ebből 34 évet a közigazgatásban: három és fél évet a sárbogárdi Járási Tanácsnál, 12,5 évet a Fejér Megyei Tanácsnál, 18 évet a TAKEH-nál, TÁKISZ-nál, jelenleg TÁH-nál.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu