Jegyző voltam 2001/5

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Jegyző voltam 2001/5

III. évfolyam, 5. lapszám
Szerző(k):
Balla Gyula
nyugdíjas jegyző
Tiszajenő

1968. március 1-jén szülőfalumban, Mezősason vb. elnökként kezdtem a közigazgatási pályafutásomat, majd 1972. május 1-én Tiszajenő községbe kerültem vb. titkárnak, ahol 1990. december 12. óta, mint jegyző dolgoztam nyugdíjazásomig,

 


1978. évben a Tanács Kiváló Dolgozója, 1998. évben a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést kaptam.
A testületek munkáját segítve nem kis erőfeszítésbe került megértetni, hogy a demokrácia mellett – mint a földteke Északi és Déli sarka – jelen kell legyen a jogállamiság, hogy a demokrácia a jogállamiság figyelmen kívül hagyása esetén anarchiához vezet.
A munkatársaimmal – a kisebb súrlódások ellenére is – úgy ítélem meg, hogy összességében jó kapcsolatom volt, az ő segítségük és jó hozzáállásuk nélkül én sem tudtam volna munkámat eredményesen végezni.
Velem együtt az apparátust az eddigi legnagyobb feladatok elé állította az 1999. és 2000. évben bekövetkezett Tiszai árvíz elleni védekezés, valamint 1999. őszén és 2000. tavaszán bekövetkezett belvíz elleni védekezés. Az önkormányzati intézményekben közel 100 millió forintos, a személyi tulajdonú lakóépületekben pedig 200 millió forintos kár keletkezett, a település 650 lakóépületéből 210 károsodott valamilyen mértékben.
A jegyző kollegákkal jó kapcsolatom alakult ki. Létrehoztuk a Szolnok Környéki Jegyzők Klubját, amelynek vezetője voltam. E megbízatást Bozsóné Dr. Pravda Erzsébet Kőtelek-Hunyadfalva körjegyzője vette át tőlem.
Közigazgatási pályafutásom alatt segítettem a fiatalok képzését, iskoláztatását, ennek eredményeként jelenleg is 3 fő a közigazgatási pályán van hosszú évek óta vezetői beosztásban.
Visszatekintve a 41 éves munkaviszonyomra – ebből 33 év a közigazgatásban – ha újra kezdhetném, valószínű ugyan így kezdeném, mert jó érzés egy község, annak lakossága ügyeivel foglalkozni, még akkor is, ha nem a legjobb vélemény alakul ki a hozott intézkedésről, az ügy elintézéséről, hisz alapvető feladata a jogalkalmazónak, emberséges körülmények között az egyedi problémák megoldása, a jogszabályok által adta lehetőségek figyelembevételével.
E lap hasábjain köszönöm meg jegyző kollegáimnak segítségét, amelyet munkám során részemre nyújtottak. Munkájukhoz kívánok jó erőt, egészséget, családi életükben boldogulást.
Balla Gyula

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu