Abaúji jegyzők a közoktatás-igazgatás korszerűsítésének szolgálatában 2001/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Abaúji jegyzők a közoktatás-igazgatás korszerűsítésének szolgálatában 2001/3

III. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Kövér János Szalaszend jegyzője



200l. január 31-én tartotta ünnepi közgyűlését az Abaúji Közoktatási Ellátási Körzet, amely – jogelődjét is figyelembe véve – 10 évi működés tapasztalatairól adott számot.

 


A Közoktatási Ellátási Körzet, amely „Együttműködési megállapodás” alapján 79 települési önkormányzat részvételével működik, az elmúlt évek tapasztalatai alapján bebizonyította létjogosultságát, fontos, hiánypótló feladatellátásának szükségességét, de megmutatta gyenge pontjait is.

A működés számtalan előnye közül feltétlenül kiemelendő a korábban hiányzó szakmai szolgáltatások megjelenése, a gyermek közeli szolgáltatás biztosítása, a pedagógusok számára a szakmai segítség elérhetősége.
A pozitívumok mellett azonban több olyan a működést, a zavartalan feladatellátást befolyásoló tényező merült fel, amely a kialakult álláspont szerint szükségessé teszi a társulás működésének, esetleg szervezetének megreformálását.
E feladat megoldásához két lehetőség kínálkozott:
meglévő szervezeti keretek között megszüntetni a működést zavaró tényezőket, javítani a működés színvonalát, vagy új szervezeti keretek között, egy magasabb szintű társulási forma létrehozásával biztosítani a feladatellátás feltételeit.

A döntés kialakításánál az alábbi szempontokat vettük figyelembe:

– Eddig a közgyűlés mint a szervezet felett kontrollt gyakorló testület nehézkesen hozott döntéseket ( a 79 tag miatt a határozatképesség nehezen volt biztosítható.) Egy a társulás életét irányító kisebb létszámú szervezet (társulási tanács) rugalmasabban, hatékonyabban tud megfelelni feladatának.
– Egy önálló jogi személyiséggel rendelkező tárulás – céljai szegvalósítása, az ehhez szükséges feltételrendszer megteremtése érdekében – önállóan pályázhat, szerezheti meg azokat a forrásokat, amelyeket számára a társult önkormányzatok biztosítani nem tudnak.
– A Megyei Önkormányzat a megyei közoktatási feladatellátás, intézményhálózata működési és fejlesztési tervének szellemében, mint feladatellátásra kötelezett (intézményfenntartóként) vesz részt az együttműködésben.
– A közoktatási törvény és annak végrehajtására kiadott alacsonyabb szintű jogszabályokban foglaltaknak való megfelelés, illetve a leírt feltételek megteremtése a törvényes működés biztosításához
– A társult önkormányzatok – korábbi „Együttműködési megállapodás” alapján – nem kezelhető igényei.
– A korrekt elszámolás és elszámoltathatóság igénye.

A fenti szempontok alapján a jelenlévők  egy magasabb fokú tárulási forma létrehozása mellett foglaltak állást és az ezzel kapcsolatos előkészítő munka elvégzésére az Abaúji Jegyzők Egyesületét kérték fel.
Egyesületünk a Közoktatási Minisztérium és a Megyei Önkormányzat szakembereinek bevonásával 7 tagú előkészítő bizottságot hozott létre és elkészítették a társulási szerződés tervezetét, amelyet átadtunk az Abaúji Polgármesterek Egyesületének azzal, hogy megismerés után, esetleges konzultációt követően képviselő testületeik elé terjeszthessék azt jóváhagyásra.

A tervezet kimunkálása során nem titkolt szándékként – a konkrét felkérésen túlmenően – arra törekedtünk, hogy egy olyan országosan is követhető modellt dolgozzunk ki, amely a közoktatás-igazgatás jogilag tisztázott keretét is adva, azon túlmenően megnyugtatóan és eredményesen szolgálhatja mind a pedagógiai szakszolgálat, mind pedig a szakmai szolgáltatás területét.

 

1951-ben született Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vilmány községben.
Végzettsége: Államigazgatási Főiskola 1982. Több, mint 26 éve dolgozik a közigazgatásban azonos helyen. Az önkormányzati rendszer kialakulásától kezdődően Szalaszend község jegyzője, Az Abaúji Jegyzők Egyesületének alapító elnöke, a Magyar Közigazgatási Kar Felügyelő Bizottságának elnöke.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu