A SOKNEMZETISÉGŰ BARANYA 2001/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

A SOKNEMZETISÉGŰ BARANYA 2001/4

III. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Lászlóné dr. Kovács Ilona főjegyző



Baranya megyében jelentős számban élnek nemzeti és etnikai kisebbségek. Itt él a magyarországi németek 25 %-a, a horvátok 31 %-a, a cigányok 6 %-a, rajtuk kívül a szerbek, a görögök, a lengyelek és a bolgárok is alakítottak kisebbségi önkormányzatot. Baranya megye lakosságának több mint 20 %-a a nemzeti és etnikai kisebbségek közé tartozik.

 

A nemzeti és etnikai kisebbségek szolgálatában

A kisebbségek oktatási és kulturális intézményrendszerének kiépítése Baranyában már évtizedekkel ezelőtt elkezdődött. Ma a megyében élő horvátok és németek nemzetiségi óvodákban, kétnyelvű alap- és középfokú oktatási intézményekben sajátíthatják el anyanyelvüket, hagyományaikat, az egyetemen nemzetiségi tanárképzés is folyik. A megye közigazgatási szervezőmunkával és jelentős pénzügyi támogatással járult hozzá a megyében élő kisebbségek közösségi házainak működtetéséhez. Intézményeink nagy szerepet játszanak a kisebbségek történelme, néprajzi hagyományai ápolásában, oktatásában.
A horvát polgárháború idején (1991-1997) Pedagógiai Intézetünk szervezte meg a megyénkbe menekült tanulók oktatását.
Közalapítványként működik a Gandhi Gimnázium és Kollégium, mely a „Collegium Martineum” Középiskolai Tehetséggondozó Kollégiummal együtt a cigány etnikum oktatási intézménye.
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Bizottságunk külső tagjai szakértelmük és szakmai múltjuk alapján kötődnek a kisebbségekhez, akiket nemzetközi kapcsolatainkba is bevonunk.
Megyénkben, 1994-95-ben 65 kisebbségi önkormányzat alakult. Közülük 11 települési önkormányzat nyilvánította magát kisebbségi önkormányzattá: 9 német, 2 horvát. 1998-ban a megye területén már 144 kisebbségi önkormányzatot regisztrálhattak a választási szervek, 65 cigányt, 56 németet, 18 horvátot, 2 szerbet, 1 görögöt, 1 lengyelt és 2 bolgárt. Ebből 15 települési önkormányzat alakult át kisebbségi önkormányzattá. Arra biztattuk a helyi kisebbségi önkormányzatok vezetőit, hogy megyei kisebbségi önkormányzat hiányában, társulási formában hozzák létre a kisebbségek megyei szövetségeit. Velük rendszeresen tapasztalatcserék révén tartjuk a kapcsolatot. A szövetségek elnökei tanácskozási joggal vesznek részt a bizottság ülésein.

Társulásos kapcsolatok

Baranya megye településszerkezete tagoltságából, elaprózottságából kiindulva, és arra tekintettel, hogy 1990-től új helyzet teremtődött a megyei és a települési önkormányzatok kapcsolatában, már igen korán, 1991-ben létrehoztuk a megyei önkormányzat és a települési önkormányzatok kapcsolatrendszerét megalapozó Megyei Önkormányzati Társulást, amelynek 215 település a tagja.
A szervezet működésének pénzügyi fedezete a tagok – állandó lakosság számának arányában fizetett – hozzájárulása és a megyei önkormányzat által nyújtott támogatás, ez megegyezik a társult önkormányzatok által befizetett összeggel.
A társulás feladata 1991 óta folyamatosan változik, hiszen az együttműködés csak akkor hatékony, ha azt az igények alakítják. Ma jellemzően a belső ellenőrzésben, építési-tervezési tevékenységben, a rendezési-tervezési munkák elvégzésében, pályázati figyelőrendszer működtetésében, pályázatírásban nyújt szolgáltatásokat.
A megyei és a megyei jogú város önkormányzata 1999-ben létrehozta az Európai Fejlesztési Irodát, amelynek feladata az Európa Uniós csatlakozásra felkészítés. A Regionális Európai Információs és Oktatási Központ KHT a két önkormányzat és a térségi szereplők, a kamarák, az egyetemek együttműködésén alapuló szervezet, a régió európai integrációjának támogatására jött létre.
A megyei önkormányzat hivatala nemrég vette át az ISO 9001. minőségbiztosítási rendszer tanúsításáról szóló oklevelet. Az eddigi tapasztalataink alapján ajánlom – főleg nagyobb településeken – a szabvány szerinti minősítés megszerzését, mert meggyőződtünk az alkalmazás során arról, hogy már most érezhető a napi munkafolyamatokban a minőségi szemlélet kialakulása, illetve megvalósulása. Megítélésem szerint az önkormányzati irányítás EU harmonizációs folyamatában is jó eszköz lehet a rendszer alkalmazása.

Lászlóné dr. Kovács Ilona
Tormáson született. A Pécsi Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát 1974-ben, jogi szakvizsgát 1979-ben tett.
Első munkahelyei községi igazgatáshoz kötődnek: igazgatási, majd adóügyi előadóként dolgozott, 1974-től a Sásdi Járási Hivatal osztályvezetője, 1979-től a Komlói Járási Hivatal elnökhelyettese.
1980-1989 között a Baranya Megyei Tanácson osztályvezető-helyettes, illetve osztályvezető.
1990-1995-ig a Baranya Megyei Önkormányzatnál csoportvezető,
1995-1998-ig Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala jogtanácsosa.
1998-tól megyei főjegyző.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu