A magyarországi önkormányzatok lehetséges szerepe a szélessávú elektronikus kommunikáció megvalósításában II. 2005/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / E-Önkormányzat

A magyarországi önkormányzatok lehetséges szerepe a szélessávú elektronikus kommunikáció megvalósításában II. 2005/1

VII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Csapó Noémi
piacelemzési referens


A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja (GVOP) keretében a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával 2005 januárjában új pályázatot hirdetett meg a Szélessávú hálózatok önkormányzatok általi kiépítésének támogatása elmaradott régiókban tárgyban.


A támogatás háttere és célja
A szélessávú infrastruktúra fejlettsége Magyarországon mind sűrűség, mind technológiai szempontból egyenetlen területi elosztású. Jelenleg a magyarországi települések önkormányzatainak túlnyomó többsége nem rendelkezik szélessávú infrastruktúrával intézményei között, amelyen keresztül költség-hatékonyan végezhetné feladatait. A hátrányos helyzetű térségekben a szélessávú elektronikus hírközlési szolgáltatások hozzáférésének lehetősége korlátozott, a szükséges fejlesztési költségek finanszírozására az intézmények nem képesek. Ezen területeken a lakosság többsége nem ér el semmilyen szélessávú hálózatot, ami azt jelzi, hogy a magánberuházások a fejletlen régiókban nem elegendőek. A pályázat célja a szélessávú internet-ellátottság növelése azokon a kisebb, jelenleg még kevésbé ellátott és üzletileg kevésbé vonzó településeken, ahol a szélessávú szolgáltatás nyújtásához szükséges infrastruktúra állami támogatás hiányában csak később, vagy egyáltalán nem épülne ki.
Kedvezményezettek
Pályázatot települési önkormányzatok és társulásaik adhatnak be, de a fentiek alapján elsősorban – a 85/2004. (IV.19.) Kormány rendelet szerint – elmaradott régiók, azaz Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl és Dél-Dunántúl régiók és néhány kistérség jogosultak támogatásra. Magyarország más régióiban csupán a 15.000 fő lakosságszám alatti települések, illetve ilyen települések társulásai pályázhatnak. Az önkormányzatok a beruházások során létrejött elektronikus hírközlési infrastruktúra tulajdonosává válnak és dönthetnek, hogy az infrastruktúrát maguk üzemeltetik, vagy vállalkozásnak adják ki üzemeltetésre, további hasznosításra. Az önkormányzatoknak a létrejött infrastruktúrán biztosítaniuk kell, hogy a pályázat célja megvalósuljon, azaz a szélessávú internet-szolgáltatás beinduljon. A pályázó önkormányzatnak vállalnia, illetve gondoskodnia kell a támogatott beruházással létrehozott infrastruktúra legalább 5 évig történő fenntartásáról és működtetéséről, adott esetben partner bevonásával. A pályázó a létrehozott infrastruktúrát az irányadó állami támogatási szabályok értelmében csak nyilvános verseny útján, az ott meghatározott részletes szabályok betartásával, 5 év elteltével értékesítheti.
A rendelkezésre álló forrás
A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg 2005-2006-ban 6,3041 milliárd Ft. A támogatás formája vissza nem térítendő állami támogatás, mértéke a projekt elszámoltató költségének 75%-a, de minimum 10 millió Ft, maximum 250 millió Ft.
Támogatható tevékenységek
Az országos gerinchálózatról lecsatlakozó és/vagy egy, vagy több település közötti elektronikus hírközlési összeköttetés (elosztó hálózat) létesítése és/vagy település közigazgatási határán belül megvalósuló infrastruktúra-fejlesztés (elérési hálózat), amely megteremti a lehetőségét speciális, a Pályázati Útmutatóban részletezett követelményeknek eleget tevő nagy- vagy kiskereskedelmi szélessávú internet-szolgáltatás nyújtására.
A fejlesztésnek a megkezdésétől számított 2 éven belül szakmailag meg kell valósulnia.
Elszámolható költségek
A beruházás költségvetésében azok a pályázat benyújtását követően felmerült költségek számolhatók el, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a beruházás végrehajtásához, és megfelelnek a költséghatékonyság elvének, nem haladják meg a piacon általánosan elfogadott mértéket. Ezen belül elszámolhatók:
 a tevékenységhez szükséges fel/alépítmények, létesítmények tervezésének, műszaki dokumentálásának és engedélyeztetésének költségei (Beruházási költségek maximum 10%-ig);
 a tevékenységhez szükséges fel/alépítmények, létesítmények, létesítési, kivitelezési költségei;
 passzív hálózati eszközök létesítési, kivitelezési költségei;
 műszaki berendezések, eszközök (a projekt zárásáig garanciális javítását is magában foglaló) beszerzési költségei;
 műszaki berendezések, eszközök szállítási költségei;
 műszaki berendezések telepítési, üzembe helyezési költségei;
 infrastruktúra-beruházáshoz kapcsolódó szoftverköltségek (Beruházási költségek maximum 15%-ig);
 támogatásra jutó le nem vonható ÁFA;
 közbeszerzés költsége.
Projekt kiválasztási kritériumok
A projekt és a pályázat-kiírási célok összhangja
 Projekt indokoltsága, megvalósításának helyszíne;
 Mennyire járul hozzá a projekt a horizontális elvek érvényesüléséhez az esélyegyenlőség és a fenntartható fejlődés tekintetében?
A projekt várható eredménye és hatása a ráfordítások arányában
 Üzleti terv értékelése;
 Projektterv szakmai kidolgozottsága, költségterv indokoltsága;
 Stratégiai célkitűzések értékelése;
 Várható eredmények, tervezett megtérülés értékelése;
 Műszaki tartalom.
A projekt megvalósítási kockázata
 Pályázó informatikai/távközlési helyzete;
 Pályázó eKözigazgatási stratégiája;
 Pályázó vagy üzleti partnere gazdasági helyzete;
 Pályázó / partner felkészültsége/tapasztalata;
 A projekt fenntarthatósága / kockázatkezelési terv megalapozottsága.
A pályázat magyar nyelven, kizárólag a pályázati projekt adatlapon nyújtható be. A pályázatok benyújtása 2005. február 10-tól, 2005. december 31-ig folyamatos.
Kapcsolatfelvétel módjai
A Pályázati Felhívás, a részletes Pályázati Útmutató, és a Formanyomtatványok 2005. január 31-től elektronikusan letölthetők a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapjáról (www.gkm.hu) vagy az IT Kht. honlapjáról (www.itkht.hu). A Gazdasági Versenyképesség Operatív Programról általános tájékoztatást ad az EU Pályázati Információs Központ (06-40-2004-94). A konkrét pályázatokkal kapcsolatban a következő kék számon kérhető felvilágosítás: IT Információs társadalom Kht. (06-40-2004-54).

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu