A külföldi állampolgárok ingatlanszerzése 2008/3

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal

A külföldi állampolgárok ingatlanszerzése 2008/3

X. évfolyam, 3. lapszám
Szerző(k):
Dr. Palka Sándor főtanácsos Dél-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal



A külföldi állampolgárok ingatlanszerzésének engedélyezésére a megyénkben benyújtott kérelmek száma az elmúlt öt évben az alábbiak szerint alakult:

 ÉV    KÉRELMEK SZÁMA
2002 620
2003 614
2004 609
2005 606
2006 617
A felsorolásból látható, hogy az utóbbi 5 évben minimális eltérést mutat az éves ingatlanszerzések száma, tehát Somogy megyében az éves ingatlankereslet „beállt” erre a szintre, vagyis 600 és 630 között mozog.

 


A korábbi évekhez képest /2000 és 2001-ben volt jelentős visszaesés, mivel 1000, illetőleg 800 feletti volt a benyújtott kérelmek száma) azonban egyértelmű ingatlankereslet-emelkedés tapasztalható, ugyanis hazánk európai uniós csatlakozása óta a tagállami állampolgárok engedély nélkül is megszerezhetik a termőföldnek nem minősülő ingatlanok tulajdonjogát, beleértve az elsődleges lakóhelynek minősülő lakóingatlanokat is, melyek tulajdonszerzéséhez szintén nem kell engedély.
Meg kell jegyezni azonban, hogy az ingatlan-kereslet emelkedése nem számottevő az utóbbi öt év adatait figyelembe véve.
Az engedély nélküli szerzés, mely abból látható, hogy a körzeti földhivatalok a tulajdonjog-bejegyzésről szóló határozatuk egy példányát megküldik hivatalunknak, a 2005. évi 67-ről 2006-ban 91-re, 2007-ben pedig már 110 fölé emelkedett.
Az európai uniós tagországok állampolgárainak engedély nélküli ingatlanszerzése tehát folyamatosan emelkedik, amelyhez kedvezően járul hozzá az a törvényi szabályozás, hogy négy év folyamatos (életvitelszerű) magyarországi tartózkodás esetén a tagállami állampolgár a termőföldnek nem minősülő ingatlanok kivételével minden ingatlan tulajdonjogát engedély nélkül szerezheti meg.
Az engedély nélküli ingatlanszerzés az esetek 90 %-ában lakóingatlanok megszerzésére irányul, azonban érdekességképpen elmondható, hogy a jogalkotó bevonta ebbe a körbe a beépítetlen területeket is. Ilyen esetekben azonban a tulajdonszerző külföldinek be kell szereznie az ingatlan fekvése szerinti első fokú építésügyi hatóság igazolását arról, hogy az ingatlan beépíthetőségére engedély adható ki.
A külföldi állampolgárok által kedvelt és az ingatlanszerzés szempontjából keresett Somogy megyei települések a következők:
• általában a közvetlen Balaton-parti települések, a városi rangú települések közül Balatonboglár, Balatonlelle és Siófok a legkedveltebb, a községek közül Balatonszentgyörgy, Balatonmáriafürdő, Balatonfenyves és Zamárdi érintettsége meghatározó;
• az úgynevezett Balaton-háttérhez /a Balaton-háttér gyakorlatilag a Marcali, Lengyeltóti és Tab városok képzeletbeli vonalával összekötött területen lévő településeket értjük /tartozó települések, ezek közül is kiemelten: Somogyzsitfa, Csákány, Buzsák, Nagyberény, Vörs, Szőlősgyörök, Buzsák, Nikla;
• a belső-somogyi, illetőleg a Kaposvárhoz közeli települések közül Büssü, Felsőmocsolád, Ecseny, Polány és Szentgáloskér községek „népszerűségét” kell megemlíteni;
• Dél-somogyban pedig Csokonyavisonta és Berzence a legkedveltebb település.
A tavalyi év során megfigyelhető volt, hogy nagyobb értékű társasházi ingatlanokat, lakásokat és üdülőket is vásároltak főként német állampolgárok Siófokon és Balatonlellén, ez a 2006-ot megelőző években nem volt ilyen mértékben jellemző.
Egyértelműen megfigyelhető, hogy a Balaton-parti településeket inkább a német állampolgárok preferálják, ellenben a holland ingatlanszerzők a nagyobb területtel rendelkező, legalább 5-6000 négyzetméter nagyságú telekkel rendelkező, falusi környezetben lévő ingatlanokat részesítik előnyben. A holland és belga állampolgárok ingatlanszerzését jellemzi továbbá, hogy túlnyomó többségében a csendesebb falusi környezetet részesítik előnyben, mely megfelel a mezőgazdasági tevékenység végzése feltételeinek.
A települési önkormányzatok jegyzőinek tájékoztatása szerint a külföldi állampolgárok a megvásárolt lakóingatlanokat felújítják, szépen rendbe teszik.
Azok a külföldiek, akik életvitelszerűen a településen tartózkodnak, jól beilleszkednek a helyi közösségbe, a helyi lakosokkal keresik is a kapcsolatot. Adófizetési kötelezettségeiknek kivétel nélkül eleget tesznek, azonban a tartósan nem itt tartózkodó külföldi állampolgárok egy-két kivételtől eltekintve nem bíznak meg olyan személyt, aki a telküket, illetőleg az ingatlanukat rendbe tenné vagy rendben tartaná – például fűkaszálás -, amelynek következtében a helyi önkormányzatoknak nehézséget okoz az érintettek elérhetősége és az éppen aktuálisan jelentkező kaszálási és más munkálatok elvégeztetése.
Állampolgárság szerint
Tendenciaként figyelhető meg, hogy a német állampolgárok szerzési aránya 70-75 %-ról 50 %-ra esett vissza, a holland, a belga, a brit, az amerikai és az ír állampolgárok részesedése folyamatosan, évről évre emelkedik.
Jellemző még az olasz és osztrák állampolgárok ingatlanszerzése is, őket azonban inkább a Balaton-parti társasházas ingatlanok érdeklik Somogy megyében.
Az ingatlanok típusa
Az előző évekhez hasonlóan továbbra is a lakóházas ingatlanokat vásárolják meg túlnyomó többségében, ez az esetek 70-80 %-át teszik ki. Második helyen a beépítetlen területek állnak, ezt követik az úgynevezett egyéb ingatlanok udvarral, gazdasági épülettel, a tanyás ingatlanok megszerzésére éves szinten több év átlagában 2 esetben adtunk ki engedélyt. A nagyértékű ingatlanok: néhány esetben, évi 10-15 ingatlan esetében a vásárlási érték meghaladja a 20-25 millió forintot.
Érdekességként említhető, hogy a már évek óta megszokott állampolgárságú ügyfelek mellett néhány esetben előfordul távolabbi ország, például Kína, Kuvait és Izland állampolgárának engedélyezési ügye.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu