http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Tatabánya Betűméret: Betűméret
2008.06.10.
 
  Tatabánya

Évfolyam: IX. Lapszám: 1.
Rovat: E-Önkormányzat - 7 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2004-ben nyújtott be pályázatot „Az önkormányzati adatvagyon másodlagos hasznosítása” című kiírásra, és azon több mint nyolcvanhárommillió forintot nyert.

 

 

A támogatás hetvenöt százalékát az Európai Unió, további huszonöt százalékát a magyar költségvetés fedezi. A város az önerő biztosításához továbbá több mint hétmillió forintot kapott a Belügyminisztériumtól, a teljes projekt költéségéhez az önkormányzat négymillió-hétszázötvenezer forinttal járul hozzá. A támogatásból az önkormányzat honlapot hozott létre (www.tatabinfo.eu), melyen a kisés középvállalkozások tájékozódhatnak a polgármesteri hivatalt érintő információkról. A világhálón elérhetőek a különböző statisztikák és információk Tatabányáról, melyekből a vállalkozások következtethetnek az egyes városrészeken megjelenő fizetőképes kereslet nagyságára. A weboldal ugyanakkor a lakosságnak is segítséget ad a szolgáltatások helyének megtalálásában.

 

A város közbeszerzésen választotta ki 2005-ben a Daten-Kontor Számítástechnikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft.-t a projekt megvalósítására. A projekt megvalósítása 2006. november 30-án fejeződött be. Az előkészítés folyamán a város együttműködött a vállalkozások helyi képviselőivel, hogy minél teljesebb információs bázist tudjanak felhasználni.

 

Megoldandó problémák

 

A rendszer jellegéből adódóan a tervezés elején szükséges volt meghatározni azokat az információkat, adatköröket, melyeket a rendszer üzembe állításakor a külső internetes felhasználók, illetve a belső, polgármesteri hivatali felhasználók elérhetnek. A polgármesteri hivatal (PH) a kívánt adatkör meghatározásához bevonta a Tatabányán működő vállalkozások, illetve egyéb szervezetek képviselőit.

 

Ezzel párhuzamosan a Daten-Kontor Kft. elvégezte a pályázati kiírásban szereplő, a PH-nál már működő rendszerek adatköreinek dokumentált felmérését.

 

E két tevékenység eredményeként meghatározásra kerültek azon adatkörök, melyek elérhetővé váltak az üzembe állított rendszer keretein belül.

 

A szakrendszerek felmérésekor nagy gondod fektettünk az adatáramok meghatározására, mivel ezen rendszerekből származó adatokat be kellett emelni az adattárházba, valamint az adatok folyamatos, automatikus frissítésének biztosítása is a projekt céljai között szerepelt.

 

A fő problémát a szakrendszerek szigetszerű működése, valamint a különböző tárolási formátumok okozták (MS SQL, Pervasive, MS Access, DBase).

 

Jelentős gondot okozott még, hogy a szakrendszerek, valamint a projekt keretében kialakított térinformatikai modul közötti kapcsolatot a címadatok alapján lehetett megvalósítani. A címadatok viszont a különböző szerkezetben kerültek eltárolásra a szakrendszerekben, ezért az egymásnak megfeleltetésük a későbbiekben komoly munkát igényelt.

 

A munkánkat nehezítette az is, hogy az érintett szakrendszerekkel kapcsolatban még nem volt Magyarországon befejezett hasonló típusú projekt, így felhasználható tapasztalat sem.

 

Miután megtörtént az adatbázisok felmérése, a projekt második ütemeként megkezdődhetett a kifejlesztendő rendszer kialakítása. A működést biztosító számítógépes hálózat kiépítésénél fontos szempont volt, hogy a későbbiekben könnyen bővíthető legyen, és a várható igényeket a jövőben is képes legyen maradéktalanul kiszolgálni, ugyanakkor biztosítani kellett a rendszer védelmét az illetéktelen behatolások ellen. Ezért a kialakított rendszer egy saját belső hálózaton üzemel, amely le van választva mind az internet, mind a PH intranet hálózata felől, és csak egy tűzfalszerveren keresztül lehet velük kommunikálni.

 

Egy újabb problémát jelentett a szakrendszerekből átemelendő adatok tárolása és az adatokhoz való hozzáférés jogosultságtól függő biztosítása. Azt a megoldást választottuk, hogy az adatok egy közös belső adatbázisba töltődnek át. Meg kellett oldanunk, hogy a felhasználók ne jussanak hozzá olyan adatösszefüggésekhez, amelyet számukra valamilyen jogszabály nem engedélyez. Ennek érdekében egy szigorú jogosultságkezelés került beépítésre a rendszerbe, amely minden elérhető funkciót külön engedélyezhet az egyes felhasználóknak. Az internetes felületen is megjelenő publikus adatok áttöltésre kerülnek egy külön adatbázisba, ahol csak teljesen nyilvános adatok tárolódnak, amelyek amúgy is a lakosság teljes köre számára hozzáférhetők. Ezen adatok letöltése ebből az adatbázisból történik. A két adatbázis közötti adatáramlás csak egyirányú, és kizárólag megfelelő jogosultsággal történhet a működtetése.

 

Fontos volt megoldani, hogy a különböző szakrendszerekben szereplő adatok egymással összerendelhetők legyenek. Az adatok összerendelése minden esetben a címadat alapján történt. Ezek összevetésénél jelentkeztek problémaként a különböző karakterkészletek, a DOS-alapú rendszereknél még ékezet nélkül rögzített adatok, az adatbevitel pontatlansága (elírt házszám, utcanév), a rövidítések (Petőfi u., Petőfi S. u., Petőfi Sándor utca). Ezek feloldásához végül egy cím-szinonimaszótár került kiépítésre. Ebben az érkező címadatokat összerendeltük az alapnak tekintett népességnyilvántartás adataival. Végül a beazonosított címeken keresztül sikerült biztosítani a rendszerek közötti átjárhatóságot, a bennük tárolt adatok összevetésének lehetőségét.

 

Az utolsó lépésben került sor a KKV-k számára igényelt adatok szakrendszerekből való kinyerésére, valamint az egyéb információk betöltésére, úgy mint közgyűlési rendeletek és határozatok, és az olyan adatok, amelyek nyilvánosságra hozatalát törvény írja elő a PH részére. Itt a fő problémát az adatok mennyisége és az áttöltés időigénye jelentette. Ezzel párhuzamosan zajlott a rendszer próbaüzeme, a közben feltárt hibák kijavítása, a webes felület üzemeltetéséhez szükséges bérelt vonal beszerzése.

 

Elért eredmények

 

A rendszer kiépítésekor fontos tapasztalatok gyűltek össze egy esetleg később kialakítandó elektronikus ügyintézési rendszer szempontjából. Az üzemeltetés Oracle-termékeken (adatbázis és alkalmazásszerver) történik, amelyek a későbbiekben képesek kiszolgálni egy átfogó, elektronikus ügyintézést megvalósító rendszert. Az Oracle-termékek felületével már most megismerkedhetnek a dolgozók, így a későbbiekben kevesebb gondot jelenthet az átállás a jelenlegi szigetrendszerekről egy központi rendszerre.

 

Mivel a rendszer az adatokat nem csak az internet, hanem a hivatali dolgozók számára az intranet irányába is megjeleníti, ezért a későbbiekben ez alapját képezheti egy belső információs hálózatnak is. A projekt során beüzemelésre került egy online térképi rendszer is. E rendszer segítségével lehetővé válik, hogy bárki hozzáférjen Tatabánya elektronikus térképéhez a saját számítógépéről egy egyszerű webes böngésző használatával. Ezzel lehetővé válik vizuálisan is megjeleníteni a különböző lekérdezések eredményeit, mely megoldás költséghatékony is, mivel nem szükséges a polgármesteri hivatalban minden számítógépre külön-külön térképprogramot telepíteni.

 

A rendszer bővíthetőségét bizonyítja, hogy a riportok alapjául szolgáló adatok köre a későbbiekben bármikor igény szerint kiterjeszthető, és a riportok is tetszés szerint módosíthatók az Oracle adatbányászati eszközeinek segítségével.

 

A rendszer részét képezi egy elektronikus dokumentumkezelő modul is, amely a PH működése folyamán keletkező papíralapú iratokat tudja szkennelés után adatbázisban rögzíteni, Ezzel csökken a felhasznált papír mennyisége és jelentősen gyorsul az iratok visszakeresése is.

 

A rendszer lehetőséget biztosít elektronikus formanyomtatványok letöltésére is, így csökkenthető az ügyintézők terheltsége is, mivel az ügyfél már a csak kitöltött dokumentumot viszi be aláírva a hivatalba. 

Balatoni József, Spitzer Zoltán
irodavezető, stratégiai referens
Tatabánya , Megyei Jogú Város Önkormányzata


   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription