Polgármesterek az iskolapadban

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Polgármesterek az iskolapadban

VII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Dr. Mihályfy Klára



Dr. Kulcsár István, Ráckeve és Varga József Szigetújfalu polgármestere a megyében – de talán az egész országban – egyedülálló módon  beült a jegyzők mellé az „iskolapadba”, és elvégezte az ötnapos szakértői Ket-tanfolyamot. E kuriózum kapcsán beszélgettünk velük.


Jegyző: Mi ösztönözte Önöket, hogy bekapcsolódjanak a jegyzők részére szervezett ötnapos tanfolyamba?
Varga József: Mindketten a jegyzőinktől tudtuk meg, hogy a közigazgatási hivatal Ket-felkészítő tanfolyamot szervez Ráckevén. Egymástól teljesen függetlenül döntöttünk úgy, hogy ha erre lehetőség adódna, szívesen végighallgatnánk az előadásokat. Úgy vélem, a közigazgatás működésének szabályait a polgármestereknek is alaposan ismerniük kell, ezért is küzdöttem az elmúlt években, hogy letehessem a közigazgatási alap-, majd tavaly a szakvizsgát. Az új eljárási törvény hatálybalépése hatalmas változásokat fog hozni a Polgármesteri Hivatal életében, ezért is kerestem meg a közigazgatási hivatalban az oktatásszervező kollégákat részvételi szándékommal, ahol kezdeményezésemet konstruktívan fogadták, és lehetőséget kaptam a tanfolyam elvégzésére.
Kulcsár István: Az ilyen típusú rendezvények amellett, hogy szakmailag felkészültebbé teszik az embert, arra is jók, hogy megismerjük a kistérségben dolgozó jegyző kollégákat, megosszuk egymás között gondjainkat és tapasztalatainkat. Engem a tanfolyamra nem kizárólag a jogi végzettségemből is fakadó természetes érdeklődés vitt, hanem mert az eljárási szabályok ismerete a polgármesterek esetében is nélkülözhetetlen. Ha nem vagyunk tisztában, mi alapján, minként működik a hivatal ügymenete, akkor nem vagyunk tárgyaló- és vitaképesek munkatársainkkal, nem fogjuk megérteni problémáikat, és nem fogjuk tudni megtalálni a legmegfelelőbb megoldásokat. Másrészt a település lakosai legtöbbször a polgármestert találják meg ügyes-bajos dolgaikkal. Ilyenkor a legfontosabb, hogy pontos és jó eligazítást adjunk neki, ügyeikkel kihez, hová fordulhatnak. Tudni kell a jó választ, a félretájékoztatás jóval többet árt, mint az első látásra tűnhet.

Jegyző: Az új eljárási törvény hatálybalépésére nemcsak az ügyintézőknek, hanem az egész munkaszerzetnek fel kell készülnie. Milyen lépéseket terveznek a hatálybalépés gördülékenyebbé tétele érdekében?
Varga József: Természetesen nemcsak a polgármesternek, hanem az egész apparátusnak is fel kell készülnie november 1-re. Az eljárási törvény alapfogalmai, fő szabályai az ügyintéző Bibliája, azt kívülről kell tudnia. Sem az ügyintéző, sem a polgármester nem engedheti meg magának, hogy az ügyfél érezze a felkészületlenségből adódó bizonytalanságot. A polgármester járjon elöl jó példával a többi munkatárs előtt.
Kulcsár István: A tanfolyam elvégzése a felkészülési folyamat tervezéséhez is sok segítséget adott. A Polgármesteri Hivatal tevékenysége is változni fog, és ez bizony a költségek növekedésével jár. A törvény szabályainak részletes ismerete talán majd ahhoz is hozzásegít minket, hogy a képviselő-testület tagjait is könnyebben – vagy legalább is reális érveléssel – meg tudjuk győzni a jövő évi költségvetés tervezésekor arról, hogy a hivatal kiadásai nem azért növekednek, mert pazarlóan működik, hanem mert a Ket jelentős pluszfeladatokat ró az eljáró hatóságokra, gondolok itt az előzetes értesítés intézményére, amely legalább 1/3-val növeli majd a hivatal postaköltségeit.
Varga József: A legutóbbi testületi ülés végén a polgármesteri beszámolóban a jegyzővel együtt röviden tájékoztatást adtunk az új eljárási törvényről és az ehhez kapcsolódó feladatokról. Igyekszem megértetni a képviselő-társakkal, hogy az új törvény ügyfélcentrikus alapelvét nagyon nehéz, sőt lehetetlen úgy végrehajtani, ha ehhez a kellő tárgyi feltételek hiányoznak. A túlzsúfolt irodákban megoldhatatlan a személyes adatok védelme, a diszkrét ügyintézés. A törvény hatálybalépésével az államigazgatás személete kell, hogy változzék, ehhez viszont szükséges a Hivatal átalakítása is. Szerencsémre a testület megértette és támogatta javaslatomat, így a közeljövőben talán rendeződni fog ez a probléma is.
Kulcsár István: Legalább egy évnek el kell majd telnie a törvény hatálybalépésétől, hogy meg lehessen állapítani, miként tud a gyakorlatban érvényesülni. Addig is meg kell mindent tenni a gördülékeny alkalmazás biztosítására. Mindenképpen szükség lesz a hivatal költségvetésnek emelésére, de az anyagi oldalon túl arra is szükség lenne, hogy ne csak a hatósági munkát végző kollégák ismerkedjenek meg az új szabályokkal, hanem a képviselők is. A polgármesteri hivatalt érintő felelős döntést csak a feladat alapos ismeretének birtokában hozhatunk.
Varga József: Még az idén tervezzük, hogy a falu intézményevezetőinek is tartunk egy rövid képzést a Ket-ből, a szakértői képzésen kapott anyagok, diák felhasználásával. Így a tanfolyamon való részvételünkből nem csak mi, hanem a település vezető szakemberei is profitálhatnak.

Jegyző: Hogy tudnák összefoglalni az ötnapos ráckevei képzés fő tanulságait?
Kulcsár István: A tanfolyam ismét bebizonyította: nagy szükség lenne arra, hogy a polgármesterek és a képviselők is részesüljenek valamifajta közigazgatási alapképzésben. Ugyan még nincsenek jogszabály által előírt kötelező tanfolyamok, de a mi példánk is bizonyítja, hogy az érdeklődő polgármesterek is megtalálhatják a módját ismereteik bővítéséhez, frissítéséhez. Bizonyítja ezt a közigazgatási hivataltól kapott tanúsítvány, mely igazolja a szakértői képzésen való részvételünket. Igaz, hogy nem fehér, mint a jegyzőké, hanem kék színű, de a képzésen szerzett tudást azért ez egy csöppet sem csökkenti.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu