Kisajátítási eljárás az útépítések során 2005/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal

Kisajátítási eljárás az útépítések során 2005/2

VII. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Marton Gabriella főtanácsos - Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal



1998. és 1999. évben a 4. számú főút Törökszentmiklós várost elkerülő, majd 2002. évben az Abony várost elkerülő szakaszának megépítéséhez kapcsolódó kisajátítási eljárás lefolytatására került sor. 2004. október 1. napjától kezdődött el a 31-32. számú közlekedési főút Jászberényt elkerülő szakaszának építése.

Az építtető Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Állami Közútkezelő Közhasznú Társaság kérelmére kisajátítási eljárások lefolytatására került sor.
A kisajátítás azokat az ingatlantulajdonosokat érintette, akikkel a Közútkezelő Kht. nem tudott megállapodást kötni az útépítéssel érintett ingatlan, ingatlanrész adás-vétele tárgyában.
Jászberény I.
A kisajátítási kérelmet 2004. május 18-án nyújtotta be a Közútkezelő Kht. Az eljárás során a hivatal még abban a hónapban szakértőt rendelt ki, illetve egyúttal engedélyezte az előmunkálatok  lőszermentesítés és régészeti feltárások  elvégzését. A szakértői vélemény elkészítését követően 2004. augusztus 31-én a kisajátítási kártalanítási összegek ismeretében Jászberényben a Déryné Művelődési központban tárgyalást tartott. A tárgyalás során több esetben még sikerült egyezséget kötni a kisajátítást kérőnek az ingatlantulajdonossal.
A kisajátítás tárgyában szeptember 22-én hozott határozatot a Közigazgatási Hivatal vezetője, amely egyezséget jóváhagyó, illetve kisajátítást elrendelő határozat. A kisajátítási határozat 156 főt érintett, valamint 8 elhalt személy vonatkozásában az örököseiket (ezekben az esetekben az eljáró közjegyzőkön keresztül tudjuk a döntésről értesíteni az érintetteket). A kisajátítási eljárással érintett ingatlanok száma 40, az össz terület 185 ha 2576 m2, a kisajátított terület nagysága 16 ha 3014 m2.
A kisajátítási eljárással érintettek közül 3 ingatlantulajdonos támadta meg a határozatot bíróság előtt, ahol az első tárgyalás 2004. december 20-án volt. A következő tárgyaláson a hivatal által kirendelt szakértő meghallgatására kerül sor.
A határozatban a hivatal azonnali végrehajtást rendelt el figyelemmel a közérdekre és a kérelmező érdekeire, mivel az útépítéssel megbízott kivitelező október 1-én megkezdte az út építését. Az ingatlanok, ingatlanrészek birtokbaadásra az ezen időpontot megelőző napon, szeptember 30-án került sor.
Jászberény II.
A II. ütemhez a kisajátítási kérelmet a Közútkezelő Kht. 2004. július 9-én nyújtotta be és a hivatal augusztus 10-én rendelte ki a szakértőt, illetve engedélyezte az előmunkálatok elvégzését. Az eljárás során a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal 2004. november 18-án tartott tárgyalást Jászberényben, a Déryné Művelődési Központban, majd ezt követően még e hónap 29. napján hozott határozatot a kisajátítás tárgyában. A határozatban részben egyezséget jóváhagyó, illetve részben kisajátítást elrendelő.
Az eljárás 76 ingatlant, és 243 ingatlantulajdonost érintett. Az ismeretlen, ismeretlen helyen tartózkodó, illetve elhalt 59 személy esetében eseti gondnok képviselte érdekeiket az eljárás során. Az eseti gondnok kirendelését a Közigazgatási Hivatal intézte, együttműködve soron kívüli eljárásban Jászberény Város Polgármesteri Hivatalával. A kisajátítással érintett össz terület nagysága 16 ha 8990 m2 , amely területből 3 ha 2505 m2 került kisajátításra.
A határozatban a hivatal azonnali végrehajtást rendelt el, figyelemmel a közérdekre és a kérelmező érdekeire. Az útépítéssel érintett területet a hivatal 2004. december 3-án birtokba adta, így a megbízott kivitelező részére december 10-én a Közútkezelő Kht. is át tudta adni a területet.
A két ütemben lefolytatott eljárás során a kisajátított 19 ha 5519 m2 vonatkozásában a hivatal által megállapított össz kártalanítási összeg meghaladta a 22 millió Ft-ot.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu