http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Akkor engedélyezzük, ha illeszkedik… 2004/2 Betűméret: Betűméret
2009.09.16.
 
  Akkor engedélyezzük, ha illeszkedik… 2004/2

Évfolyam: VI. Lapszám: 2.
Rovat: Építésügy - 13 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
  Mint ismeretes 1997-ben alapjaiban változtak meg az építésügyi jogszabályok, új építési törvény, végrehajtására több, mint 20 végrehajtási rendelet született. Az Országos Építésügyi Szabályzatot – közismert nevén OÉSZ-t – hatályon kívül helyezték, helyébe az OTÉK (az országos településrendezési és építési követelményekről szóló Kormány rendelet) lépett.
Tolna megyében sem jobb a helyzet, mint bárhol másutt az országban. Egy, 2003. májusában végzett felmérés szerint megyénk 108 településéből mindössze 12 rendelkezett OTÉK alapján elkészített olyan rendezési tervvel, mely településszerkezeti, szabályozási tervet és helyi építési szabályzatot is tartalmazott a teljes településre vonatkozóan. Egy város rendelkezett elfogadott településszerkezeti tervvel, két településnek volt a teljes településre vonatkozó helyi építési szabályzata, további 5 településnek – közöttük 4 városnak – településrészre vonatkozó helyi építési szabályzata. 43 településen 2003. májusában még folyamatban sem volt az OTÉK alapú településrendezési terv készítése.
2003. december 31-ére sem javult lényegesen a helyzet: 9 városunk közül 8 nem rendelkezett teljes körű, az új építésügyi előírásoknak megfelelő településrendezési tervekkel.  Pakson az új rendezési terv 2004. január 1.-én lépett, Dombóváron 2004. március 1.-én lép hatályba, a többi városban a tervek készítése folyamatos, több helyütt elfogadás előtt áll az új rendezési tervet tartalmazó önkormányzati rendelet, de van olyan városunk, ahol csak 2004. végén, 2005. elején lesz új rendezési terv.
Mit jelent mindez a hatósági munkában?
Mint említettem, az OÉSZ-t ugyan hatályon kívül helyezték, de áttételesen – az OÉSZ alapú rendezési terveken keresztül - továbbra is alkalmazásra került az építési engedélyezések során.
Az Étv záró rendelkezései között található szabály szerint a törvény hatálybalépésekor a korábbi jogszabályok rendelkezései szerinti tartalmi követelményeknek megfelelően készített érvényes településrendezési terveket a módosításukig változatlanul alkalmazni kell a megyei jogú városok, a városok, a főváros, valamint a fővárosi kerületek esetében legfeljebb 2003. december 31.-ig, egyebekben 2004. december 31-ig.
Közismert, hogy építési munkát végezni – és hozzáteszem: engedélyt kiadni - az Étv-ben foglaltak, valamint az egyéb jogszabályok megtartásán túl, csak a helyi építési szabályzat, szabályozási terv előírásainak megfelelően szabad. Építési munkának minősül a telekalakítás, építmény, építményrész, épületegyüttes megépítése, átalakítása, bővítése, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, lebontása, elmozdítása, illetve használatbavétele, fennmaradása vagy a rendeltetésének megváltoztatása.
A problémát az jelenti, hogy bár a korábbi, OÉSZ alapú rendezési tervek ugyan hatályban vannak, az engedélyezési eljárásokban 2004. január 1.-től városok esetében nem alkalmazhatók, de még nem léptek hatályba az új OTÉK alapú rendezési tervek sem. Az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy a korábbi rendezési tervek és az OTÉK fogalom-meghatározásai eltérnek, a rendezési tervek szóhasználata az OTÉK szerint nem értelmezhető, nem azonosítható be.
Az Étv tartalmaz ugyan kisegítő – un. illeszkedési - szabályt erre az esetre, de nem biztos, hogy ez a kisegítő szabály a gyakorlatban minden esetben megoldást is jelent egy-egy konkrét ügyben.
A törvény szerint ugyanis, ha egy adott területen nincs építési szabályzat, illetőleg szabályozási terv, vagy azok a korábbi előírások szerint készültek, és nem szabályoznak teljeskörűen, építési munkát végezni csak a törvény, valamint az egyéb jogszabályok megtartásával és csak akkor lehet, ha a célzott hasznosítás jellege, a beépítés mértéke és módja illeszkedik a meglévő környezethez.
Nem kell magyarázni, hogy az illeszkedési szabály alkalmazása mekkora felelősséget jelent az építési hatóságoknál dolgozó kollégák, és mennyi fejtörést okoz az építtetők, tervezők számára akkor, amikor el kell dönteniük, hogy az építési szándék rendezési terv hiányában is megvalósítható-e, úgy, hogy az építés kielégítse az országos érvényű előírásokat, és egyben illeszkedjen a meglévő környezethez.
Nem könnyű megállapítani, hogy az adott ingatlan vonatkozásában van-e korlátozás, célkitűzés, fejlesztési elképzelés, az ingatlan beépítésre szánt területen helyezkedik-e el. Az illeszkedési szabály alkalmazásához el kell dönteni, hogy milyen a beépítési mód, beépítési hely, építési vonal, beépítettség mértéke, a jellemző épülettömeg. Vannak helyzetek, amikor az illeszkedési szabály alkalmazása különösen nehéz, ilyenek például a régi városrészek, ahol a rendkívül magas arányú beépítettségi mérték, a nyeles telkek sem ritkák, amelyek már a korábbi szabályoknak sem feleltek meg, de ilyenek lehetnek a beépítésre szánt, de még beépítetlen területek is.
Nem könnyebb a helyzet más ágazatban történő hatósági döntés esetén sem: így például kisajátítási kérelem elbírálásakor, majd a kisajátítási cél megvalósításakor.
A jelzett problémák megoldására nincs varázsszavam. Nincs annak ellenére sem, hogy építész kollégáimmal – és más megyei jogász és építész kollégáinkkal is – többször átbeszéltük a hatályos joganyagot. Megoldást az új, OTÉK alapú rendezési tervek hatálybalépése fog jelenteni.
Addig legfeljebb abban bízhatunk, hogy néhány hónapig senki sem akar építkezni, vagy ha mégis, akkor olyan utcában, ahol azonos méretű telkeken, azonos tervek alapján készült, egyformán kivitelezett családi házak vannak, amelyek közé egy ugyanolyan telekre, azonosan megtervezett családi házat építenének…

 

Ganczerné dr. Rausch Mária   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription