http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Barátság - határok nélkül 2006/6 Betűméret: Betűméret
2010.09.06.
 
  Barátság - határok nélkül 2006/6

Évfolyam: VIII. Lapszám: 6.
Rovat: Testvérvárosi kapcsolat - 15 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

Zalaegerszeg 13 testvérvárossal büszkélkedhet.

 


Az első Herszon volt s időrendben eleddig az utolsó ilyen tartalmú szerződést a lengyelországi Krosno városával kötötte meg városunk önkormányzata. A testvértelepülések európai városok, a finn Varkaustól az olasz Goriziáig, a németországi Kuseltől a bulgáriai Dobridzsig.
Marosvásárhellyel 10 évvel ezelőtt íródott alá a szerződés és ennek 2006. október 20-án megtartott jubileumi ünnepén, itt Zalaegerszegen a két várost képviselő ottani alpolgármester Csegzi Sándor és az itteni polgármester dr. Gyimesi Endre a kapcsolatok továbbfolytatási, továbbépítési szándékát megerősítő dokumentumot látott el kézjegyével.
Ha csak a választott testületek, és a tisztségviselők közötti együttműködést jelentené egy testvér-települési kapcsolat, azt gondolom, hogy túlnyomóan formalitás és protokoll jellemezhetné azt. Az egymás ünnepségeire, város napjára szóló hivatalos meghívás, delegációval történő képviselet biztosítása, alkalmanként egy-egy intézménylátogatás mellett sokkal többet nem igen lehetne tenni, különösen a viszonylag nagyszámú ilyen testvér-településre tekintettel.
Mi 2003. júniusában, tehát a testvérvárosi szerződés aláírását követő hetedik évben határoztuk el, hogy az addig igen laza formában működő úgynevezett baráti körből egyesületet hozunk létre.
Nem akarok ünneprontó lenni, ezért e cikkben részleteiben nem írom le, de feltétlenül utalok arra, hogy a mai magyar jogi szabályozás, a különböző eljárási rendek, a jogszabályokban támasztott pénzügyi, számviteli, működésbeli stb. elvárási követelmények rendkívüli módon és határozottan állítom, hogy indokolatlanul bürokratikusak, a civil szervezetek működését igencsak nehezítők. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy 35 éves közszolgálati pályám kezdetén nyolc évig általános felügyeleti ügyészként dolgoztam, majd az utolsó közel 15 évet közigazgatási hivatali vezetőként. Mégis a törvénytisztelő, törvényeket betartó és betartató teljes életpályám ellenére egyesületi elnökként állandó félelem van bennem, hogy egy esetleges ügyészi ellenőrzés, vagy pénzügyi revízió milyen kifogásolni valót talál jegyzőkönyveinkben, és havi nem kis tételért fogadott könyvelőnk könyvelésében. Ez nem természetes életérzés, hanem a jogi elvárások szükségtelenül nyomasztóan egyesületünkre nehezedő súlyának átérzése, de legalábbis pályázaton nyert pénzeivel egyébként maradéktalanul elszámolni tudó, jó gazda gondosságával gazdálkodó civilszervezeti vezető „siráma”.)
A ZAMA, vagyis a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság Egyesület létrehozását 19 alapító tag határozta el a valamikori baráti körből 2003. júniusában. A következő év februárjában vette nyilvántartásba egyesületünket a megyei bíróság.
Jóváhagyott alapszabályunk szerint az egyesület célja „a kölcsönösség elvén megfelelő nyilvánosságot biztosítani a két testváros gazdasági, tudományos életében, egészségügyi oktatási, sport kapcsolatok, önkormányzati, civil és egyházi közéletben élő, dolgozó olyan személyek számára, akiknek tevékenysége városaink hírnevét képes gyarapítani. Hozzájárulni a két város történelmének, valamint kulturális örökségének megismeréséhez és megóvásához, a közműveltség gyarapításához, a nemzeti öntudat gazdagításához, erősítéséhez.
A fenti cél érdekében anyagi erőforrások gyűjtése révén elősegíteni a gazdasági kapcsolatok fejlesztését, az ezzel kapcsolatos nyilvános közszereplések finanszírozását, sajtó és egyéb média nyilvánosság, kiállítások, vásárok szervezésének segítését. Tanfolyamok, tréningek, képzési programok, előadások szervezésével a marosvásárhelyi gazdasági kultúra fejlesztése, az európai uniós csatlakozás elősegítése, illetve ilyen programok támogatása.”
Közel három éves működésünk ideje alatt nem kevés célkitűzést sikerült valóra váltani.
Mindenek előtt nagyon lényegesnek tartom, és az eredményes működés szempontjából alapvető feltételnek is, hogy a valamikori 19 fős alapítói kör mára, folyamatosan új egyesületi tagokkal bővülve 90 főre gyarapodott.
Tagjaink között tudhatjuk városunk polgármesterét, alpolgármestereit, több képviselő testületi tagot, vállalkozókat, orvosokat, pedagógusokat, Marosvásárhelyről vagy más erdélyi településről ide telepedetteket, a legkülönbözőbb foglalkozást űző zalaegerszegieket, nyugdíjasokat.
E cikk terjedelmi korlátai behatárolják teljes tevékenységünk bemutatását. Amit feltétlenül ki kell emelni egyrészt az, hogy az egyesület működése igen sok intézményi kapcsolat kialakulására hatott gerjesztően. Szinte állandó és nagyon komoly szakmai színvonalú együttműködés alakult ki pl. a múzeumok, a levéltárak, a könyvtárak között. Diák- és pedagógus cserével, kölcsönös kiállításokkal a művészeti iskolák viszonylatában. Most készítjük elő a bábszínházak, valamint a két „nagy” színház előadás cseréjét.
Másrészt feltétlenül megemlítendő az a tény, hogy a két város baráti társasága tagjai, pártolói és szimpatizánsai jelképesen védnökséget vállalnak minden közös rendezvény felett.
Elkészítettük a két baráti társaság közös honlapját. Kérem, tekintsék meg minél előbb! Sokat megtudhatnak rólunk: www.zama-maza.shp.hu 

dr. Hóbor Erzsébet a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság elnöke   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription