http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Színház Keszthelyen 2006/6 Betűméret: Betűméret
2009.10.20.
 
  Színház Keszthelyen 2006/6

Évfolyam: VIII. Lapszám: 6.
Rovat: Zala Megye - 10 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

Keszthely színházi életének kezdete a XVIII. századra nyúlik vissza. Tudomásunk van arról is, hogy a Festetics Kastély parkjában már a XVIII. század végén tartottak szabadtéri játékokat.

 


A XIX. század közepén építették fel Keszthelyen az első kőszínházat, amely 10 éven keresztül szolgálta a város és környékének közönségét.
Az első keszthelyi kőszínház bezárását követően a vándortársulatok – többek között Szuper Károly társulata- a keszthelyi vendéglők nagytermeiben, udvarán léptek fel, nagy sikerrel, a közönség megelégedésére. Az 1920-as évek elején érkezett el az a pillanat, amikor lehetőség nyílt egy új intézmény megépítésére. Ekkor emelték Keszthely Fő terén az Uránia nevet viselő színház-és mozit. A számos kiváló műsort bemutató intézmény anyagi okok miatt megszűnt. Helyén garázst alakítottak ki.
A kultúrájukra és hagyományaikra büszke keszthelyiek azonban folyamatosan igényt tartottak egy korszerű a város igényeit kielégítő művelődési házra, színházra. 1965-ben a lebontott régi Uránia helyére megépítették az új keszthelyi színházat, amely sajnos sem külső megjelenésében, sem technikájában nem felelt meg már az akkori kor igényeinek sem. A színház karbantartásának fokozatos elmaradása miatt baleset-és életveszélyessé vált az épület nagyterme 1985-ben bezárásra került. Később Keszthely Város Önkormányzata pályázatok útján lehetőséget kapott arra, hogy felújítsa a használhatatlan állapotban lévő épületegyüttest. A tervezői feladatokkal Csontos Csaba Ybl-díjas építészmérnököt (KÖZTI) bízták meg, aki a rendelkezésre álló anyagi keretek valamint a szakma által megfogalmazott igények alapján elkészítette a kiviteli terveket.
A közel egymilliárd forintos beruházás alapkoncepciója volt, hogy a művelődési (színházi) funkciókon túl a kongresszusi funkcióknak is magas szinten eleget tehessen az épület. Elkészült a nagy színházterem (plenáris ülésterem 500 fő) elkészült a Básti Lajos (70 fő), a Kacsoh Pongrác terem (80 fő), a Simándy József terem (280 fő) amelyet mobil elválasztó elemmel két külön használható teremre lehet osztani. Az épület légkondicionált. A nagyterem nézőtéri padozatát hidraulikus berendezések emelhetik fel a színpad szintjéig, így kiválóan alkalmas bálok, táncversenyek lebonyolítására is. A nagyterem Digiton infra rendszerű szinkrontolmács berendezéssel ellátott, egy időben négy nyelven folyhat a tolmácsolás. Megoldott a prezentációs előadások kép-és hanganyagának továbbítása a többi terembe. A nagyterem színpadnyílása 10 x 5 méter, a színpad hasznos alapterülete 110 négyzetméter. Az előadások technikai hátterét – többek közt - professzionális fény-és hangtechnika, 5 intelligens lámpa biztosítja.
A felújítást követően, 2002. június 6-án megnyitott külsőleg és belsőleg is megújult intézményt hamar birtokba vette a közönség. Éves szinten mintegy százezren látogatják az épületben szervezett konferenciákat, színházi és komolyzenei előadásokat, kiállításokat, bálokat, találkozókat, prezentációkat, vásárokat, banketteket. A kongresszusi turizmus célcsoportjai a helyi, regionális, országos és nemzetközi piacok. A kongresszusok, konferenciák a lehető legmagasabb szinten kerülnek megszervezésre. Nem véletlen, hogy a Magyar Turizmus Rt. az intézményt az 5 *-os konferenciahelyszínek közé sorolta.
Az épület színházi funkciója is meghatározó. Szakmai körökben az egyik legszebb és legjobb befogadó színháznak tartják. Színházi bérleteseinek száma megközelíti a hétezret, hisz a város földrajzi elhelyezkedéséből adódóan három megye (Zala, Veszprém, Somogy) Keszthely 30 kilométeres körzetében lévő települései is a település vonzáskörzetébe tartoznak. Éves viszonylatban 120 – 130 színházi előadást, koncertet szerveznek. Fontosabb színházi partnereik a Soproni Petőfi Színház, a veszprémi Pannon Várszínház, a Budaörsi Játékszín, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Turay Ida Színház, a győri Forrás Színház, a Griff Bábszínház, a pécsi Bóbita Bábszínház. Bérletszünetes előadásaik a mai magyar és nemzetközi művészvilág neves előadóit, együtteseit sorakoztatják fel.
Külön kell szólni a fesztiválokról, amelyek meghatározóak a városban. A Jazz Fesztivál, a Balaton Fesztivál, a négyezer dunántúli középiskolás diákot fogadó és 18 művészeti kategóriában versenyeztető Helikon Ünnepség. Ide sorolandó a Keszthelyi Táncpanoráma, amely minden év szeptemberében a tánc magyar fővárosává emeli Keszthelyt. Ezen ugyanis Magyarország legjelesebb táncszínházait láthatja a közönség, többek közt a Nemzeti Táncszínház, Győri Balett, Szegedi Kortárs Balett, Bozsik Yvette Társulata, Argentintangó Táncszínház, Honvéd Együttes, ExperiDance-Román Sándor Társulata művészeit.
Komoly a Balaton Kongresszusi Központ és Színház kiállító tevékenysége is. Elsősorban a magyar piktúra, szobrászat, fotóművészet képviselőit hívják meg: Gerzson Pál, Morelli Edit, Konfár Gyula, Szelényi Károly, Lelkes Márk, Szilvásy Nándor. De itt kerül megrendezésre a Víz és fény címet viselő női képzőművészek kétévenkénti tárlata, a Magyar Festészet Napjának kiállítása. Az amatőr kiállítások elsősorban a város és a környék iskoláinak munkáit vonultatják fel.
A keszthelyi Balaton Kongresszusi Központ nemcsak a város, de a térség meghatározó kulturális központja. Kapcsolata hazai és külföldi partnereivel lényeges, fontos eleme tevékenységének. Alapvető célja a változatos, az igényeknek megfelelő minőségi konferencia- és kulturális szolgáltatás, amelyhez kitűnő környezetet nyújt a gyönyörű fekvésű, neves történelmi múlttal büszkélkedő város: Keszthely. 

Cséby Géza
igazgató
Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ és Színház


   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription