http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  A Zala Megyei Kórház fejlesztése 2006/6 Betűméret: Betűméret
2009.10.20.
 
  A Zala Megyei Kórház fejlesztése 2006/6

Évfolyam: VIII. Lapszám: 6.
Rovat: Egészségügy - 19 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

A kormány egészségügyre vonatkozó programja az egészségügy struktúrájának átalakítását tűzte ki megvalósítandó célként.

 


Az egészségügyi diszciplínákon belül a korábbi kórházi struktúra folyamatos változáson ment keresztül, azonban a jelenlegi ellátási igényeknek változtatás nélkül már nem felel meg.
A Zala Megyei Kórház az 1848-as évektől megalapított Ispotályból lassú, fokozatos fejlődést követően érte el jelenlegi épületi struktúráját. A belső telephely fejlesztése a szakmák változásnak megfelelően részben diagnosztikai, részben terápiás lehetőségeiket tekintve (Intenzív Osztály, CT, MR, Radiológiai Diagnosztika, Központi Laboratórium) követte az elmúlt évtizedek egészségügyi diszciplína változásait, ugyanakkor a külső kórház területén számos olyan osztály nyert elhelyezést, melyek szintén igénylik a diagnosztikai és központi terápiás megoldások lehetőségeit.
A Zala Megyei Kórház legfontosabb szakmai fejlesztési célja a sürgősségi betegellátás kubatúrájának kialakítása, a szükségletekhez jobban igazodó aktív és krónikus ellátás átszervezése az agyi érbetegek diagnosztikájának és terápiájának fejlesztése, a Gyermekosztály jelenlegi komfort hiányának megszüntetése, valamint a kardiológiai diagnosztika és szívsebészeti jellegű ellátások egységesítése volt.
A fenti célok megvalósítása érdekében a Zala Megyei Önkormányzat Címzett beruházási pályázatot nyújtott be melynek fő eleme a belső telephely súlypontjában új épület létesítésére.
A pályázat befogadást nyert, a beruházáshoz 918.080 eFt támogatás került jóváhagyásra, melyhez a Zala Megyei Önkormányzat 646.250 eFt önrész biztosítását vállalta. Az építés 2006 tavaszán el is kezdődött és átadása 2007 szeptemberében várható.
Az új épületben a Neurológiai Osztály és a Gyermekosztály elhelyezése válik lehetővé, az épület tetején helikopter leszállóval. Kórház 3 jpg
Ezen pavilonban biztosíthatóvá válik a Stroke betegek intenzívellátása, elektrofiziológiai vizsgálataik centralizálása, a teljes körű szubintenzív és hotel ellátás. Megkíméli a súlyos állapotban lévő stroke-os betegeket  a két telephely közötti szállítástól, a CT, MR vizsgálatok ezen hely közelében elvégezhetővé válnának.
A Neurológiai Osztály orvosai az összes többi sürgősségi ellátást végző  diszciplinák számára helyben tudnak konzíliárusi lehetőséget biztosítani és a  neurológiai betegek konzultatív ellátása is biztosítottá válik. A Gyermekosztály esetében közvetlen összeköttetés nyílik a szülészeti műtők, szülőszoba, az újszülött rooming-in rendszer és az osztály egyéb területei között. Kórház 4 jpg
Biztosíthatóvá válik a ma már elengedhetetlen szülő-gyermek kapcsolat egészségügyi törvényben biztosított jogának érvényesülése. A perinatális intenzív ellátás és a gyermek intenzív ellátás minimum feltételei teljesíthetővé válnak. A gyermek  betegek diagnosztikai vizsgálata kevésbé lesz megterhelő, hiszen nem kell ezen gyermekeket vizsgálatokra az udvaron keresztül szállítani.
A Gyermekosztály új pavilonba történő áttelepítésével jelentős terület szabadul fel a kardiológiai és szívsebészeti centrum komfortosítására, modernizálására, egy helyütt történő ellátásuk biztosítására, azonban ennek pénzügyi forrását elő kell teremteni. Kórház 8 jpg
Figyelemmel a népegészségügyi, illetve a megbetegedési adatokra, valamint a kórház stratégiájában és szakmai fejlesztési tervében megfogalmazott célkitűzésekre, Vaszkuláris Centrum létesítése mellett döntöttünk. Ebben a komplex, több orvosi részterületet magában foglaló egységben egymás mellett működik az érfestésre, valamint értágításra, illetve a koszorúerek betegségeinek diagnosztizálására és gyógyítására szolgáló perifériás DSA készülék, valamint az új haemodinamikai laboratórium. A szív- és érrendszeri megbetegedéseknek a magyar haláloki statisztikában elfoglalt kitüntetett helye szakmailag teljes mértékben indokolja egy ilyen, egységes szakmai elvek és szemlélet mentén működő, komplex diagnosztikus és terápiás lehetőségeket kínáló szervezeti egység létrehozatalát. Ez a fejlesztés utat nyit többek között ahhoz is, hogy a most kiváltásra kerülő, régi, de még teljes mértékben üzemképes haemodinamikai vizsgálóasztalt elektrofiziológiai vizsgálatokra és gyógyító eljárások kivitelezésre, illetve pacemaker műtétek elvégzésére hasznosítsuk. A bemutatott eszközfejlesztésekhez sem az önkormányzat, sem a kórház nem rendelkezett a szükséges forrásokkal és az sem volt valószínűsíthető, hogy pályázatokon újabb pénzösszegeket lehetne elnyerni a célok megvalósítása érdekében. A „Sikeres Magyarországért” Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram keretében lehetett hitelt igénybe venni, amit a kereskedelmi bankok folyósítanak.
Az igénybe vehető hitel célja, az önkormányzati feladatok ellátását szolgáló beruházások finanszírozása, mely lehetőséggel élt is az önkormányzat.
A Centrum kialakítása 500-550 M Ft-ba került, megvalósulása jelenleg van folyamatban, befejezése november hónapban várható.
A fejlesztések megítélésünk és a kórház vezetői szerint is kiemelkedő stratégiai fontosságúak és elengedhetetlenül szükségesek voltak a töretlen szakmai fejlődéshez, annak érdekében, hogy a Zala Megyei Kórház meg tudja tartani szakmai vezető szerepét, és a betegek megfelelő színvonalú ellátását. 

Csidei Irén dr.
főigazgató


   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription