Színjátszás Dunaújvárosban 2006/4

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Fejér Megye

Színjátszás Dunaújvárosban 2006/4

VIII. évfolyam, 4. lapszám
Szerző(k):
Fábos Zsolt Dunaújváros Polgármesteri Hivatalának sajtószóvivője



1949 végén párt- és kormányhatározat született arról, hogy Dunapentelén kohászati kombinát és egy új város épüljön. Az 1951. április 29-ei minisztertanácsi rendelet pedig már a várossá nyilvánításról határozott.

 

Az évszámok azért is lehetnek érdekesek, mert a semmiből várost és gyárat építők – négy évvel később – 1953 végére felépítették és átadták a település színházát, a Bartók Béla Kultúrházat. Néhány éven belül pedig a város központi intézménye lett, mely szinte azonossá vált a helyi közművelődéssel. Alapvető feladata a Vasmű és a város építésén dolgozó és már itt élő munkások művelődésének, kikapcsolódásának biztosítása volt. Első működtetője a Sztálinvárosi Szórakoztató Vállalat volt, mely egyfajta koordinátor szerepet látott el a még létező korábbi kultúrotthonok, a filmszínház között.
Az első 20 esztendőben befogadó intézményként működött: zenei, színházi előadások sokasága és igen vegyes színvonala jelentette a munkát. De voltak itt bálok és politikai nagygyűlések egyaránt.
Dunaújvárosnak nincs igazi színháza. Voltak persze kezdeményezések az önálló színház létrehozására, de ezek egy közművelődési intézményen belül létező kamaraszínházi szerveződésig jutottak. Valójában a befogadó-színház és a bemutatószínház klasszikus ötvözete jelenti ma is a színházat.
Talán az egyik, szinte legendával övezett önálló előadás 1973-ban volt, a Kötélen a Niagara felett, melyet Latinovits Zoltán és Szigeti Gábor rendezett, a színpadon pedig Bujtor István és Iglódi István állt. A jelmezeket a Vörös Október Ruhagyár adta ajándékba, a kellékeket az alkotók hordták össze otthonról. Más pénztárcájába persze nem illik turkálni, de ennyi idő távlatából talán megjegyezhető, hogy a művészek gázsija előadásonként – akkor – 300 Ft volt, a jegyeket pedig 14; 16 és 18 forintért lehetett megváltani.
1973 az az időpont, amit az önálló színház megszületéseként datálnak Dunaújvárosban, Dunaújvárosi Bemutatószínpad elnevezéssel, mely 1992-től Bartók Kamaraszínházként jegyeznek. És valóban jegyezték a szakmában, hiszen a magyar színházi élet java dolgozott itt az elmúlt évtizedekben. Megfordult Dunaújvárosban rendezőként Valló Péter, Zsámbéki Gábor, Verebes István és Gothár Péter. Játszott a színpadon Kern András, Bárdy György, Cserhalmi György, Haumann Péter, Koltai Róbert, illetve, ahogy mondani szokás, és még sokan mások.
A Kamaraszínház prózai tagozata évadról évadra, önálló bemutatók színpadra állításával, jelentős művészi erőt képviselő színművészek, rendezők, tervezők és minőséget jelentő vendégjátékok meghívásával, valamint hivatásos és amatőr művészek műhely munkájával létrejövő ún. „Iskolaszínházi” produkciók sorozatával Dunaújváros értékeivé nőtte ki magát. A művészetekért végzett munkát Dunaújváros Közgyűlése is elismerte, 1998-ban a „Pro Cultura Intercisae”, míg 2003-ban a „Dunaújvárosért Díj”-at adományozta a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házának.
A közel ötvenéves intézmény épülete 2000 nyarán, teljes felújításon esett át. A 360 millió forintos beruházásnak köszönhető a vadonatúj, klimatizált, akusztikusan megtervezett, emelkedő nézőtér, a forgószínpad, a legmodernebb digitális fény és

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu