http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  A Vértesi Natúrpark 2006/4 Betűméret: Betűméret
2009.10.19.
 
  A Vértesi Natúrpark 2006/4

Évfolyam: VIII. Lapszám: 4.
Rovat: Környezetvédelem - 33 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

2005. október 27-én ünnepélyes keretek között vehették át Magyarország első hivatalosan létrejött natúrparkjának települései és a Pro Vértes Közalapítvány a Vértesi Natúrpark cím adományozó okiratát dr. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi minisztertől.

 


Magyar civilek és az EU
A rendszerváltást követően egyre több helyen fogalmaztak meg önkormányzatok, civil szervezetek olyan új térségfejlesztési elképzeléseket, melyek célja a természeti, kultúrtörténeti értékekre alapozott nemzeti parkok, natúrparkok létrehozása volt. Ezen kezdeményezések elindulását korábban a határon átnyúló előcsatlakozási pályázati források (PHARE) megszerzésének lehetősége is segítette. A kezdeményezők sokszínűsége, szervezeti formája, a megfogalmazott célok belső tartalma a képviselt célkitűzéseken, valamint ezeken belül a természetvédelemre és turizmusra helyezett hangsúlyon is lemérhető.
Az idén 30 éves Vértesi Tájvédelmi Körzet 1976-ban történt védetté nyilvánítását megalapozó dokumentumban a megőrzés fontossága mellett már hangsúlyosan megjelent a turisztikai és rekreációs célkitűzés is. A rendszerváltás után az önkormányzatok és a civil szereplők „vissza a természethez” gondolatát a korábbi erőteljes ipari, bányászati fejlesztésből való kiábrándultság, és a rendszerváltást követő gazdasági szerkezetváltás sokkhatása egyszerre erősítette.
Jegyzői hatáskör
A Vértes térségének települési önkormányzatai – a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány kezdeményezésére – a társadalmi összefogásban ismerték fel a hosszú távon fenntartható, természeti és kulturális értékeken alapuló fejlesztés lehetőségét. Az ezzel összhangban álló első szándéknyilatkozatot 1993. augusztus 20-án írták alá, melynek alapján Magyarország legnagyobb helyi védettségű természetvédelmi területét hozták létre a Vértesi Tájvédelmi Körzet kiegészítéseként, Észak-Vértesi Természetvédelmi Terület néven. Ez lett később az egész Vértesre és Zámolyi-medencére kiterjedő, valamennyi önkormányzatot és nagyobb földtulajdonost, kezelőt egyesítő együttműködés alapja, a Vértesi Natúrpark csírája. A 13 éves múltra visszatekintő összehangolt önkormányzati és civil tevékenység azóta is példaértékűen működik, és alapjául szolgált annak, hogy a későbbi jogalkotási folyamatban a helyi védett területek is az országosnak megfelelő rangot kaptak. Ezen területek természetvédelmi kezelését már a kezdetektől a Pro Vértes Közalapítvány látja el, és egyúttal biztosítja a felmerülő közigazgatási feladatokhoz szükséges szakmai hátteret is. A helyi rendelettel védetté nyilvánított területeken a szakvélemények alapján a jegyzők gyakorolják az első fokú természetvédelmi hatósági jogköröket.
A megőrzés szándéka mellett egyre hangsúlyosabban jelent meg új, a térség adottságaival összhangban álló fejlesztések igénye is a térség vezetőiben. A térségi összefogás és az érdekérvényesítés eredményeként a Pro Vértes Közalapítvány kezdeményezésére először a Velencei-tó–Vértes Kiemelt Térség, majd ezen belül az összehangolt cselekvés eredményeként a Vértesi Natúrpark jött létre.
Natúrpark - törvényben
Tekintettel arra, hogy az elmúlt évtizedben az országban számos hasonló kezdeményezés történt, a natúrpark, mint természetvédelmi kategória nevesítésre került a természet védelméről szóló törvény 2004. évi módosításakor. Az ezen jogszabály alapján létrejött natúrparkok sorában a vértesi volt az első.
A Vértes fennsíkját szebbnél szebb völgyek szabdalják fel, a meredek hegyormokról, pedig mint ősi ékszerek, régi várak kolostorok romjai nyúlnak a zöldellő lombok fölé. Megtalálni a hegységben a XIII. században épült Vértesszentkereszti apátság maradványait, amelynek szépsége, míves megmunkálása a korabeli európai színvonallal vetekszik. A Majki műemlékegyüttes, a csákvári Esterházy- és a móri Lamberg-kastély új funkciójukban is a kor ízlését, igényességét és gazdagságát jelzik. A Vértes egykori várai közül a gesztesi vár turistaházként is üzemel, míg a csókakői a helyi összefogás és a szakértő munkálkodás eredményeként kőről kőre ismét felépülve hirdeti a közösség alkotóerejét.
Ezen sokszínűség a legfőbb értéke a Vértesi Natúrparknak, hiszen a jellegzetes magyar tájak csaknem mindegyike bemutatható és tanulmányozható itt. A Natúrpark legfontosabb célkitűzése a természeti és kulturális örökség védelme, megőrzése, annak érdekében, hogy még unokáink is ízelítőt kapjanak a természetes élőhelyek látványából, természetközeli életből, a régi korok hangulatából. Ennek érdekében a vállalkozó kedvű falusiak már néhány évvel ezelőtt megnyitották portáik kapuit az idelátogató vendégek előtt.
Partnerség
A természeti környezet és a kulturális értékek mellett a természetvédelmi célú élőhely-rekonstrukciók, a műemlékek, valamint a Pro Vértes Közalapítvány természetgazdálkodási ágazata is számos érdeklődőt vonz a térségbe. A Pro Vértes Közalapítvány műemlékvédelmi és oktatási programja keretében Csákváron újjáépített Geszner-ház, természettudományos és oktatási funkciója mellett ma a Natúrpark látogatóközpontjának is otthont nyújt. A Vértesi Natúrparkban a számos hagyományőrző, kulturális, és nemzetiségi rendezvény mellett tanösvényeken, speciális túrákon ismerheti meg az ide látogató a térséget. Az ínyencek számára is sok érdekességgel szolgálhat a Natúrpark: szürke marhából készült speciális termékek, zamatos borok, házias finom ételek színesítik a kínálatot. A látogatóközpontban tájékoztatást adnak a térség programjairól, tanösvényeiről, rendezvényeiről, speciális ajánlatairól, és itt lehet ismeretterjesztő előadásokat, szabadtéri kihelyezett tanórákat kérni. A gyerekek körében a legnépszerűbb a pusztabuszos kirándulás a Csíkvarsai-rétre, ahol az ősi magyar háziállatokat és a pusztai élővilágot egyaránt megfigyelhetik.
A Vértesi Natúrpark összterülete 35 837 ha, melynek 68 %-a áll valamiféle természetvédelmi oltalom alatt. Összterületének több mint 80 %-a a Magyar Állam és a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány tulajdonában van, így itt egy egészen speciális, a térség adottságaival összhangban álló kezelés és fejlesztés megvalósítása lehetséges. Az országos jelentőségű védett természeti terület mellett meghatározó nagyságrendű a helyi jelentőségű védett természeti terület is, ami bizonyítja, hogy a 

Viszló Levente   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription