Dr. Papp László Győr Megyei Jogú Város jegyzője 2007/2

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Dr. Papp László Győr Megyei Jogú Város jegyzője 2007/2

IX. évfolyam, 2. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



1956-ban születtem Győrött. A Hild József Építőipari Szakközépiskola elvégzését követően, az ELTE Jogi Karán nappali tagozaton szereztem 1984-ben Állam-és Jogtudományi doktorátust.

 

Öt évig vállalati jogászként tevékenykedtem (polgárjogi, büntetőjogi és munkajogi ügyek). 1987-től a Mosonmagyaróvári Tanácsnál, illetve Önkormányzatnál jogi csoportvezetőként és a Családsegítő Központ jogsegély szolgálataként működtem. 1992-től a mai napig jegyzőként tevékenykedem, dolgoztam Püskin, Öttevényen, Rábapatonán és Fehértón.
Jegyzői munkám során nagy hangsúlyt fektetettem az önkormányzati szervek hatékony működésére, persze ennek érdekében a hivatalt és az intézményeket többször átszervezetem. Községi jegyzőként aktívan közreműködtem önkormányzati társulások létrehozásában (körjegyzőségek, intézményfenntartó társulások). Alapelvként alkalmaztam, hogy a jegyző megalapozott és jogszerű tevékenysége mellett nyitott legyen a szellemi és műszaki újításokra, azokat maga és irányítása alá tartozó területen alkalmazza.
A csökkenő önkormányzati bevételek és a települések megtartó képessége érdekében számos fejlesztési beruházást kezdeményeztem és bonyolítottam le, a rendezési terv módosításától a bonyolításon át a megfelelő üzemeltetési mód kialakításáig. Ilyen beruházások voltak például az iskolai épületek felújítása, utak építése, középületek építése és felújítása. Különös jelentőségű volt új utcák, új lakóterületek kialakítása, közművesítése, lakótelkek kialakítása és közművesítése. Új utcákat hoztunk létre Dunaremetén, Kisbodakon, Fehértón, Bezin, Farádon (helyettesítettem). A lakótelkek kialakítása és értékesítése a fiatalok lakásépítési támogatásának rendkívül jelentős eszköze, ezzel a módszerrel jelentősen megnőtt az önkormányzat bevétele, megnőtt az aktív adófizető polgárok száma és jelentősen megnőtt az óvodai és iskolai tanulók létszáma is, több esetben a település létszáma is elkezdett emelkedni.
Szervező és településfejlesztő tevékenységemre felfigyeltek a közeli városok elöljárói, így több városi jegyzői ajánlatot is kaptam és az a megtiszteltetés ért, hogy 2007. január 19-én kineveztek Győr Megyei Jogú Város jegyzőjévé.
Jegyzői szemléletem középpontjában, a megalapozottság és a jogszerűség mellett, az 1957-ben elfogadott római szerződés azon gondolta áll, mely szerint a munkaerő, a tőke, a személyek mellett a szolgáltatások, így a közszolgáltatások szabad áramlása, versenye a meghatározó. Ennek megfelelően a közigazgatási eljárásban az ügyfelet nem alárendeltnek, hanem mellérendeltnek tekintem, aki a befizetett adóforintokért korszerű és korrekt közszolgáltatásokat vár. Lényegesnek tartom továbbá, hogy az általam vezetett hivatal közreműködjön a város munkahely és lakóhely teremtő programjaiban, így ifjúsági és szociális telkek és új ipari park kialakításában. Biztosítani kell a város és környéke fiataljai részére a megélhetést és a lakhatást.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu