Építési fegyelem és építés-felügyelet 2008/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal

Építési fegyelem és építés-felügyelet 2008/6

X. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor



A közigazgatási hivatalok feladatai között egyre nagyobb hangsúlyt kap az építés-felügyelők által végzett ellenőrzési tevékenység. E cikk írója az építkezés, a kivitelezés szakmai színvonalának emelése, az építési fegyelem megszilárdítása érdekében végzett hatósági munka B-A-Z. megyei tapasztalatairól ad rövid áttekintést.

 


Az építési fegyelem közhatalmi eszközökkel való erősítése Magyarországon is hosszú időre nyúlik vissza az állami feladatok körében. Példaként említhetjük, hogy már a XIX. században születtek olyan vármegyei szabályrendeletek, amelyek utasítást fogalmaztak meg a szolga-bírók számára „az építkezések körüli rendetlenségek” megakadályozására.
Az idők folyamán az építési fegyelem hatósági eszközökkel való javítására alapvetően kétfajta ellenőrzési forma alakult ki; egyrészt az a hatósági ellenőrzés, melynek célja a jogellenes építési tevékenység felkutatása és megakadályozása, valamint az építési szabályok betartásának figyelemmel kísérése, másrészt az arra irányuló ellenőrzés, hogy az építkezés folyamatában, mennyiben tartják be a szakmai és biztonsági előírásokat, az állékonyságra, az életre és egészségre, továbbá a köz- és vagyonbiztonságra vonatkozó követelményeket.
Az utóbbi években a jogi szabályozás megerősítette azt az ellenőrzési módot, mely azt vizsgálja, hogy az építési munka végzése során az építményekre, építési termékekre, módszerekre és eljárásokra érvényes jogszabályokat megtartották-e, illetve az építmények, építési termékek használata során kielégítik-e a vonatkozó szakmai követelményeket. Az ilyen építés-felügyeleti ellenőrzés középpontjába a kivitelezés szak-szerűsége és biztonságossága áll, kiterjed az alkalmazott építési mód-szerekre, eljárásokra is.
Az újra szervezett építési felügyelet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2001-től 2 fővel kezdte meg a munkáját, mely ebben az évben 3 főre növekedett. Az évente elvégzett ellenőrzések száma 180-230 között volt. Ugyanakkor meg kell említeni azt is, hogy ez a szám csak töredéke az összes folyamatban lévő építkezéseknek. Természetes az, hogy az ellenőrzésekről jegyzőkönyv készül, mely tartalmazza az építési munkával kapcsolatos adatokat, hiányosságokat, szabálytalanságokat. A jegyzőkönyv „melléklete” az építkezésekről készült fényképfelvétel.
Általánosságban megállapítható, hogy az építmények kivitelezésének műszaki színvonala sokszor kívánnivalót hagy maga után. A hibás kivitelezési épületek aránya az ellenőrzéssel érintett épületeknél 30-34 % között mozgott. Az ellenőrzés által feltárt jellemző kivitelezési hibákat a szakszerűtlen szerkezetépítő munkákban, tartószerkezeti hibákban, hőtechnikai hiányosságokban, a terv-dokumentációtól való eltérésekben lehet összefoglalni. Az engedélyezett tervtől eltérő építések főleg a magánerős építkezések esetén fordultak elő. Jelentősnek tekinthető az állékonyságot veszélyeztető kivitelezések aránya is, amelyek a vizsgált épületeknél 9-15 % arányban jelent meg.
Az építés-felügyeleti vizsgálatok adataiból – beleértve az említett statisztikai számokat is – elsősorban az a következtetés vonható le, hogy a kivitelezésben közreműködők egy részének szakmai felkészültsége kívánni valót hagy maga után, erre is visszavezethető, hogy a kivitelezés során tapasztalt hiányosságok feltárását követően – az elmúlt két évben – 45 esetben került sor a szabálytalanul végzett építési munka leállítására. Jellemző az is, hogy az azonnali végrehajtás elrendelésével leállított kivitelezések döntő többsége a szociálpolitikai kedvezmény igény-bevételével – szinte önerő nélkül – megkezdett lakások köréből került ki.
Az építés-felügyeleti ellenőrzések kitértek a felelős műszaki vezetők munkájának ellenőrzésére is. Az ő tevékenységük megítélése vegyes képet mutat. Egy részük igyekszik az építés során betartani és megkövetelni a szakmai előírásokat annak érdekében, hogy az épület az engedélyezett tervnek megfelelően jó műszaki színvonalon valósuljon meg, ugyanakkor nem volt elhanyagolható azoknak a felelős műszaki vezetőknek az aránya, akiknek felületes munkája azt eredményezte, hogy az ellenőrzések során komoly tartó-szerkezeti hibákra derült fény és a szerkezet csak megerősítését követően vált rendeltetésszerű használatra alkalmassá.
A kivitelezési munka szabályossá tételét követően az építés-felügyeleti ellenőrzés keretében sor került építés-felügyeleti bírság kiszabására is. Ennek összege 2008. évben meghaladta a 3,5 millió forintot. A bírságok döntően a felelős műszaki vezetőket érintették.
Az építés-felügyeleti ellenőrzések nem elszigetelt formában folynak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A közös érdekeket szem előtt tartva az építés-felügyelők jó kapcsolatot építettek ki a fogyasztóvédelem és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. munkatársaival, akiknek tevékenysége szintén hozzájárult az építési fegyelem megszilárdításához. Ebben a folyamatban nem nélkülözhető a jegyzők által irányított első fokú építési hatóság cselekvő részvétele sem.
Az építés-felügyeleti tevékenység eredményének is tekinthető, hogy ma már a felelős műszaki vezetők szemléletének alakulásában egyre inkább megjelenik az a szemlélet, hogy ez a tevékenység nem csupán „aláírást” jelent, hanem felelősség-teljes műszaki munkát. De az építtetők körében is tért hódít az a gondolkodásmód, hogy kivitelezésre a megfelelő szakmai felkészültséggel rendelkező építési vállalkozó kapjon megbízást. Az építés-felügyeleti tevékenység kapcsán nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az építési fegyelem mikéntjéből, az ellenőrzést végző építésügyi hatóságok munkájától is függ az, hogy a jelenben olyan építmények jöjjenek létre, melyek a jövő nemzedék számára fennmaradva, környezetet is befolyásoló értékes tényezők lesznek.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu