http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Méltón az Európa Diplomához 2008/6 Betűméret: Betűméret
2009.12.01.
 
  Méltón az Európa Diplomához 2008/6

Évfolyam: X. Lapszám: 6.
Rovat: Testvérvárosi kapcsolat - 15 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 

Kazincbarcika Város Önkormányzata a kilencvenes években széleskörű nemzetközi kapcsolat kialakítására törekedett, melynek eredményeként jelenleg 5 ország 6 településével létesített kétoldalú megállapodáson nyugvó testvérvárosi kapcsolatot. A paletta széles: hiszen a bajorországi Burgkirchent, a lengyelországi Swidnicát és Knurowot, a szlovákiai Nagyrőcét, az ukrajnai Técsőt és a romániai Nagyszentmiklóst tudhatja testvérvárosának.

 


A nemzetközi kapcsolatok koordinálását a Polgármesteri Hivatal Intézményirányító Osztálya végzi Karikás Lajosné alpolgármester irányításával.
Legsokoldalúbb és legaktívabb együttműködés bajorországi testvérvárosunkkal Burgkirchennel alakult ki. A kapcsolatfelvétel 1990-ben kezdődött, az együttműködési megállapodást 1998-ban írták alá. Az eltelt 18 évben 100 alkalommal került sor különböző szintű találkozókra, melyek közül visszatérő program volt a német kulturális bemutató és nyelvi verseny, ahol a németül tanuló magyar diákok bizonyították tudásukat a német anyanyelvű zsűri előtt. Évente a legjobban szereplő 12 diák egyhetes jutalomúton vesz részt Bajorországban. Ezeknek a versenyeknek a nagy hozadéka, hogy a kiutazó és a hozzánk érkező gyerekek megismerkednek egymással, német nyelvtudásuk gyarapodik, rendszeres internet kapcsolat van közöttük.
Nagy sikere volt a Burgkircheni Paletta elnevezésű német amatőr festők kiállításának nálunk, valamint Mezey István grafikusművész bemutatkozásának a Bürgercentrumban.
Ünnepségeinken gyakran fellépett a bajor fúvószenekar, a burgkircheni gyerekek Balatonszepezden nyaraltak több alkalommal. Szakmunkástanulóink szakmai gyakorlaton vettek részt különböző vállalkozóknál, vállalkozásoknál. A pincér és szakács tanulók csereprogram keretén belül Swidnicában gyarapították tudásukat.
Az elmúlt időszak említésre méltó eseményei voltak: környezetvédelmi konferencián és fotó alkotótáborban való részvétel Swidnicában, a kazincbarcikai óvodapedagógusokból álló énekkar fellépése Knurowban, Nagyszentmiklóson a Majorett együttes szerepelt nagy sikerrel. Példaértékű volt az az összefogás, amellyel Técsőt támogattuk a nagy ukrajnai árvíz idején.
A testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően a franciaországi Wingen sur Moder-ben nemzetközi kézilabda tornán vett részt Kazincbarcikáról egy csapat.
2009-ben Kazincbarcika rendezi meg a Nemzetközi Testvérvárosi Kézilabda Tornát.
A Burgkirchenből érkezők között gyakran látogatott hozzánk Horst Bründl nyugalmazott pedagógus és Manfred Gassenmeyer jegyző. A velük való találkozás lehetőséget nyújtott arra, hogy mélyebben megismerkedjünk oktatási rendszerükkel, valamint Burgkirchen önkormányzatának működésével.
Mint ismeretes Németországban az egyes tartományoknak eltérő alap-önkormányzati alkotmányuk van. Az önkormányzatok működése a Német Köztársaság alaptörvényében és Bajorország (Szabad Tartomány) alkotmányában is rögzítve van. A kommunális választások alkotmányjogi részleteit a tartományok mindenkori önkormányzatai szabályzatai szabályozzák.
Bajorországban ennek a szabályzatnak az alapja a „Délnémet Önkormányzati Alkotmány”. Burgkirchenben 2008 júniusában volt önkormányzati, illetve polgármester választás, ahol a választójoggal rendelkező állampolgárok megválasztották a képviselő-testületet és a polgármestert.
Jegyző kollégám Manfred Gassenmeyer tapasztalt köztisztviselő, hiszen 1967-től dolgozik a közigazgatásban (41 éve). Pályázat útján került 1973-ban a Burgkircheni Városházára, ahol a szakterülete a közbiztonság, közrend és a szociális terület lett. 1984-ben a nyugdíjazás miatt megüresedett vezető tisztviselő álláshelyre Gassenmeyer urat nevezte ki a képviselő-testület. Kinevezése határozatlan idejű.
Német testvérvárosunk jegyzőjének feladata és hatásköre sok területen megegyezik magyarországi kollégáival (választási ügyek, testületi ülések előkészítése, szerződések megfogalmazása, jogi tanácsadás, helyi jogszabály alkotás, népesség nyilvántartási, okmányügyek). Említésre méltó, hogy az anyakönyvezetési területen (az állam által kötelezően előírt feladatok egyike) jegyző az anyakönyvezetői hivatal vezetője és előljárója. Ez az egyetlen területe az önkormányzatnak, ahol nem a polgármester az előljáró.
A személyes találkozások során jegyző úr többször hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy a jegyző, a polgármester, a testület és a közigazgatás harmonizáljanak egymással, hiszen mindannyiunk feladata, hogy a település ügyét előre vigyék!
Kazincbarcika Város Önkormányzata nyitott újabb kapcsolatok kialakítására. Az elmúlt évben megkeresés érkezett Oroszországból Cserepovecből, Bulgáriából Dimitrovgrádból és Kínából.
A város vezetése nagy gondot fordít nemzetközi kapcsolataira, épít a hagyományokra, új elemekkel gazdagítja, nem zárkózik el az újabb megkeresések elől, teszi ezt annak érdekében, hogy méltó legyen a jövőben is az 1999-ben illetve 2001-ben elnyert Európa Diplomára és Becsületzászlóra. 

Illés Pál dr.
jegyző
Kazincbarcika


   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription