Egy egri lány Brüsszelben 2009/6

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

Egy egri lány Brüsszelben 2009/6

XI. évfolyam, 6. lapszám
Szerző(k):
Adminisztrátor




Az Európai Unió hivatalaiban dolgozó magyarokat bemutató sorozatunkban a Jegyző és Közigazgatás Bajzát Anitát kérdezte.

 

Egerből hosszú út vezet Brüsszelbe. Ön ezt 7 év alatt teljesítette. Van-e titok a gyorsaságában?
Nincs szó titokról. Úgy gondolom, hogy a jól elvégzett munka, a nyelvtudás és a lehetőségek keresése az, ami a legfontosabb ahhoz, hogy az ember megtalálja az utat az Európai Unió intézményeihez.
Mindig is szerettem volna külföldön tanulni és az Unió valamelyik intézményénél dolgozni. Az előbbi teljesítése jó ajánlólevélnek bizonyult ahhoz, hogy álláspályázatom sikeres legyen az Európai Parlamentnél. A Parlamentben lehetőségem volt olyan munkakörben dolgozni, ami kiváló rálátást biztosított az Unió döntéshozatali folyamataira, ezáltal megnyitva az utat más intézmények felé.
Az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságára kommunikációs és adminisztrációs ügyintézőnek pedig azért pályáztam, mert szerettem volna az EU működését egy másik nézőpontból megismerni. Az Európai Bizottság köztudottan az az intézmény, amelyik közelebb áll egy állami közigazgatási intézményhez a mindennapi munka szempontjából.


Az Európai Unió köztisztviselőiben van-e általános kép az itt dolgozó magyarokról?
Igen, természetesen van. Munkakörtől függ, hogy mennyi lehetőségünk van betekinteni a magyar közigazgatásba, illetve egy adott magyar szakhatósággal együttműködni.
A munkám jellegéből adódik, hogy alkalmam volt megismerni a Gazdasági Versenyhivatal működését és az együttműködések során csakis jó tapasztalataim voltak. A kollégák magasan képzettek, szakmai tapasztalatuk nagy segítségnek bizonyul a mi munkánkhoz is.
Sokan nemzeti szakértőként dolgoznak az EU intézményeknél. Ez azt jelenti, hogy valamelyik magyar közigazgatási intézmény munkatársaként eltöltenek itt néhány évet tapasztalatszerzés céljából. Eddig csak elismerő szavakat hallottam a felkészültségükről és motiváltságukról.
Bátran mondhatom, hogy igen pozitív kép alakult ki a magyar közigazgatásban dolgozó kollégákról az Unió intézményeiben.


Brüsszeli munkahelyéről támogatja-e valamilyen módon a magyar közigazgatást?
Az Unió versenyhivatalánál dolgozva szinte napi kapcsolatban vagyunk a hazai szakhatósággal és minisztériumokkal. Munkánk szoros együttműködést kíván a nemzeti szervekkel annak érdekében, hogy hatékonyan tudjunk fellépni a tisztességtelen piaci magatartásokkal szemben és ezzel elősegítsük az egészséges versenyt a piacon, ami a gazdasági hatékonyság mozgatórugója.
Együttműködésünk úgy gondolom mindkét fél számára hasznosnak bizonyul. A közös szakmai sikerek mellett ugyanis nem elhanyagolható az a tudás, amellyel az együttesen végzett munka során gazdagszunk.


Tervezi-e, hogy lesz még magyar köztisztviselő?
Igen, szeretném a jövőben a magyar közigazgatásban hasznosítani a nemzetközi tapasztalataimat. Számos példa van arra, hogy az Unió szolgálatában eltöltött évek után a magyar kolléga haza költözik és a magyar közigazgatásban helyezkedik el. Úgy gondolom óriási profitot jelent a hazai közigazgatásnak, ha olyan szakértőket is alkalmaz, akik ismerik az Európai Unió működését és tapasztalatot szereztek egy adott szakterületen az intézményeknél.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu