40 év egy kisváros szolgálatában 2010/1

A közigazgatás szakmai fóruma

Cikkek / Portré

40 év egy kisváros szolgálatában 2010/1

XII. évfolyam, 1. lapszám
Szerző(k):
Dr. Aracsi József címzetes főjegyző Szigetvár



Dr. Aracsi József 1990-től a közelmúltban történt nyugdíjazásáig Szigetvár város jegyzőjeként dolgozott.

 


1949. október 20.-án születtem Poklosiban. A Szigetvári Gimnáziumban érettségiztem, majd katonai szolgálat után 1970-ben a Szigetvári városi Tanácsra kerültem igazgatási főelőadónak.
1975. év elején a Járási Földhivatalhoz kerültem földhasználati csoportvezetőnek. Ez év őszén kezdtem meg a tanulmányaimat a Pécsi Jogtudományi Egyetemen levelező tagozaton. 1977 februárjától a Földhivatal megbízott vezetője lettem, majd 1980-tól – jogi diplomám megszerzésétől – kineveztek hivatalvezetőnek. 1983. július 1-től felkérésre vállaltam el a nyugdíjazás miatt megüresedett V.B. Titkári munkakört. 1990. december 5-től a város jegyzője lettem és egészen 2010. január 4-ig ebben a beosztásban dolgoztam. 2002. július 1-jén addigi munkámat Címzetes Főjegyzői cím adományozásával ismerték el.
Mint a rövid életrajzomból is kitűnik, közel négy évtizedet dolgoztam a közigazgatás több területén, végig szeretett városomban, Szigetváron.


A közigazgatásban viszonylag gyorsan a mélyvízbe kerültem, de állítom, ez sokat segített. Állandó bizonyítási kényszer mellett, idősebb, szakmailag felkészült és elfogadott kollégák között lettem igazán vezető, szerettem meg a szakmát, és lettem a közigazgatás „szerelmese”. Egy fiatal koromban olvasott bölcs és igaz gondolat lett az életfilozófiám: „Aki szeret dolgozni, az boldogul. Aki a munkáját szereti, az boldog.” Mind magánéletemben, mind munkahelyemen mindig a maximumot akartam adni. A sok munka soha nem okozott problémát, csak az értelmetlen, haszontalan feladatokkal nem tudtam kibékülni.
Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a közigazgatásnak több arcát sikerült megismernem. Az 1970-es évek közepére az akkori közigazgatás már kiforrta magát és az 1980-as évek eleje már a reform jegyében zajlott. Nyugodt, kiszámítható közigazgatásnak nevezném, amely Szigetváron addig soha nem tapasztalt infrastrukturális fejlesztéseket, hatalmas lakásépítést, intézmények építését, a belváros rehabilitációját eredményezte.
1984. január 1-től történt meg országosan a közigazgatási reform jegyében a városok és a járások összevonása, a hatáskörök átrendezése, egy új szakapparátus felállítása. Ez a reform igazán már nem tudott kifutni, hiszen 1989-ben jött a rendszerváltás, mely egy teljesen más, addig nem ismert közigazgatást kívánt, és hozott létre. Az önkormányzatiság kialakítása óriási felelősség többletet is jelentett. Gyakorlatilag segítség, minták és tapasztalat nélkül kellett önkormányzati rendeleteket alkotni, a gazdálkodást átalakítani, szolgáltatásokat szervezni, a vagyonkezelést kialakítani, hivatalt átszervezni.
Állítom, hogy a magyar köztisztviselői kar ennek levezénylésében óriásit alkotott. Tanúbizonyságát adta szakmai felkészültségének, tisztességének, pártsemlegességének és a szakma iránti alázatának.
Mint jegyző mindezeket életközelből éltem meg a kezdetektől napjainkig. Hiszem és állítom, hogy a jegyzők (és az általuk vezetett köztisztviselői kar) raktuk le az önkormányzatiság alapjait, és csiszoltuk, finomítottuk, tettük működőképessé a rendszert. Ugyanezt vallom a választási rendszerünkkel kapcsolatban is.
A jegyzői szakma sokoldalúságát, összetettségét nagyon sokan elemezték már. Jómagam ezt nem kívánom tenni, de pár általam sikeresen alkalmazott módszert közre szeretnék adni.
Alapelvként kezeltem:
– Az ügyfél még saját ügyében sem lehet felkészültebb az ügyintézőnél.
– Ügyfél előtt soha nem vitatkozunk, nem mondunk ellenvéleményt.
– A jegyző nem a testületi üléseken kell szerepeljen. Ha elképzelését az előkészítés szakaszában nem tudja érvényesíteni, nem tud jó döntési alternatívákat kidolgoz(tat)ni, akkor ne szóljon.
– Előterjesztés csak jegyzői törvényességi záradékkal kerülhet testület elé. Maximális lojalitás a polgármester, a képviselő felé, de a törvényesség nem sérülhet; napi korrekt munkakapcsolat a vezetőtársakkal
– Sok munkával, személyes példamutatással elérni a kollégák elismerését.
Mit látok ma gondnak?
– A minisztériumok állandó átszervezését, a feladatok ide-oda tologatását.
– A jogszabályok instabilitását.
– A törvényességi felügyelet hiányát.
– A jegyzői státus nem megfelelő szabályozását.
– A normatívák állandó változtatását, értékcsökkentését.
– A köztisztviselői kar szétszakadását, az érdekérvényesítés lenullázódását, a politika egyre mélyebb belenyúlását a szakmába.
– Rengeteg feladat leadását jegyzőkhöz – költségvetési fedezet nélkül! – és a jegyzői felelősség kérdését.
– A közigazgatás megbecsülésének hiányát.
Családi életem, hobbym, közéleti tevékenységem:
– 1972 óta vagyok házas,. Feleségem könyvelő, akinek a nyugodt munkavégzés hátterét köszönhettem az elmúlt évtizedekben. Két fiam van, mindkettő vezetői beosztásban dolgozik a Pénzügyőrségnél. Három unokám van. A legnagyobb Norvégiában él, így életünk a két kicsi teszi színessé és tartalmassá.
– Kedvtelésem a kertészkedés – borászat és a horgászat. Büszke vagyok arra, hogy a város első nagydíjas vörösbor az enyém volt.
– Fiatal koromtól kezdve aktív közéleti életet éltem, és élek ma is. Városunkban elnöke vagyok a Szigetvár-Eppingen (német) Baráti körnek, és alelnöke az NB I./B.-s férfi kézilabda szakosztálynak, tagja több helyi civil szerveződésnek.
Összegzésül:
– Köszönetem mindazoknak – elsősorban volt és jelenlegi kollégáimnak – akik jegyzői munkám során partnereim, segítőim voltak: Büszke vagyok és örömmel tölt el, hogy 40 évig városomat szolgálhattam.
– A sors hosszú távon igazságos, a sok munkát valahogy ellentételezi:
– Munkám során nagyon sok kiváló embert tudhattam barátomnak.
– Munkámból eredően olyan helyekre jutottam el, amiről korábban álmodni sem mertem.
– Minden gondja, nehézsége, összetettsége és kihívásai ellenére hitem szerint nagyon szép munka az emberekért, a városunkért, a közösségért dolgozni. A fiatalokat biztatom, hogy vállalják el a köztisztviselői életpályát, a most is dolgozó sok-sok köztisztviselőnek pedig kívánom, hogy a munkát zavaró nehézségek mielőbb szűnjenek meg, és munkájuk megbecsülése, elismerése kerüljön helyére.

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu