http://www.healthprose.org/ Jegyzo.hu
  CIKKEK

  Térinformatikai rendszer a Hegyvidéken Budapest XII. kerület 2009/1 Betűméret: Betűméret
2009.12.06.
 
  Térinformatikai rendszer a Hegyvidéken Budapest XII. kerület 2009/1

Évfolyam: XI. Lapszám: 1.
Rovat: Budapest - 32 darab cikk

Hozzászólások: 0
Település: Budapest
 
 


A térinformatikai rendszer kiépítése Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat nagy ívű informatikai fejlesztésének része, mely indulása óta az egyik legsikeresebben működő és folyamatosan bővülő elektronikus önkormányzati rendszerré nőtte ki magát.

 


Eredeti célja az ügyfelek teljes körű tájékoztatása volt az aktuális szabályozási előírásokról, beépítési lehetőségekről. A kitűzött célt a rendszer gyorsan elérte, azóta több ütemben bővült. A rendszer 2008. szeptember elején került ki a világhálóra, használata azóta bárki által szabadon elérhetővé vált (http://terinformatika.bp12ker.hu).
Az alkalmazás motorja egy olyan szoftver, mely a bonyolult, több száz fóliából álló térképi állományokat gyorsan és pontosan közvetíti az ügyfél internetes böngészőfelületére. Ehhez a térképi szerverhez párosul az önkormányzat évek alatt felhalmozott digitális információtára adatbázisba foglalva. Ezek kapcsolatát egy, az önkormányzat igényeinek megfelelően kifejlesztett kezelőfelület biztosítja. A rendszer internet alapú, kezelőfelülete jól áttekinthető, kezelése könnyen elsajátítható. A kezelőfelület képes az ügyféli, ügyintézői és vezetői szinteknek megfelelő, eltérő jogosultság kezelésére, beléptető-rendszere lehetőséget biztosít a tartalom testre szabására, egyben megakadályozza az adatok illetéktelen kézbe jutását. A keresőablakok nagypontosságú és differenciált keresést tesznek lehetővé (utcanévre, házszámra, helyrajzi számra) a segédeszközökkel elvégezhetjük a legszükségesebb térképi műveleteket. A rendszerből méretarányos nyomtatás lehetséges.
Az intelligens publikáló rendszerének köszönhetően képes a térképi felületen bármilyen információt megjeleníteni, illetve külső hivatkozásként bármilyen egyéb webes felület és alkalmazás integrálható.
A rendszer előnye, hogy az adott ingatlanhoz tartozó minden adat egy rendszeren belül, gyorsan és hatékonyan elérhető. Kiemelt igény volt a rendszerrel szemben, hogy az ügyfelek és az ügyintézők egy adatbázisból, azonos adatokat kapjanak, ezért felhasználói oldalon külön adatbázist, egyéb lokális adatot a program működtetése során ne hozzon létre, minden háttérinformáció a működtető szerveren kerüljön eltárolásra, melynek bővítése csak rendszeradminisztrátorként lehetséges.


A rendszer adattartalmáról
A rendszer alapadata a digitális földhivatali alaptérkép, melynek helyrajzi számához az összes térképi és adatbázisban tárolt adat kapcsolódik. A földhivatali alaptérkép centiméteres pontossággal tartalmazza a kerület jogi ingatlanhatárait és épületállományát. A jogi állapot sajnos nem minden esetben tükrözi a valós állapotokat. Ezek összevetését biztosítja a földhivatali állományokhoz pontosan illeszthető ortofotó állomány. Az ortofotó, perspektivikus torzításoktól mentes digitális, függőleges irányú légifénykép. Az ortofotó léptékhelyes, 10 cm pontosságon mérhető. A kétévente frissülő ortofotó állomány segítségével a kerület fejlődése, vagy az illegális szemétlerakások, fakivágások, stb. jól nyomon követhetők.
A rendszer időrendi sorrendben tartalmazza a szabályozási terveket, övezeti terveket és építési szabályzatokat, így az ingatlanokra vonatkozó előírások nyomon követhetők, illetve visszakereshetők. Az internetes publikálás előnye, hogy a készülő szabályozási tervek munkaközi állapota is elérhető a döntéshozók, szakhatóságok számára, illetve a törvényi előírás szerinti lakossági „kifüggesztés” is a rendszeren keresztül történik.
A rendszer további, térképes adatai: az 1 méteres szintvonalas térkép, a digitális közműtérképek, a tulajdonviszonyokat megjelenítő térkép, az önkormányzati ingatlanvagyont megjelenítő térkép, a választási kerületek, az egészségügyi-, oktatási körzetek, az ügyintézői területek lehatárolása, és a lakosság tájékoztatását szolgáló térképi adatbázis, mely tartalmazza az iskolákat, óvodákat, gyógyszertárakat, szociális intézményeket.
A rendszer tartalmazza továbbá a jogszabályok kerületre vonatkozó lehatárolásait (pl. műemlék épületek, természetvédelmi területek és védőövezeteik), valamint a magasabb szintű terveket (pl. fővárosi településszerkezeti terv).
Az Önkormányzati rendeletek közül naprakészen megjelennek a változtatási tilalommal érintett területek, a kerületileg védett, vagy védelemre javasolt épületek és a növényállomány lehatárolása.
Az alaptérképhez további fényképes adatbázis kapcsolódik, melynek alapját, a kerület egészére kiterjedő szabályozási terv vizsgálatakor felvett adatok alkotják, melyben minden kerületi épület lefényképezésre és a kerületre vonatkozó összes archív terv digitalizálásra került.


A rendszer előnyei
- a térinformatikai rendszeren keresztül bármelyik ingatlan nagysága, terepviszonyai, természetbeli állapota, esetleges önkormányzati tulajdona, a meglévő beépítés nagysága, állapota, az épületek fényképei, a hatályos szabályozási terv beépítési paraméterei, folyamatban lévő tervmódosítás esetén az új paraméterek elérhetők és megtekinthetők;
- építésigazgatási eljárás esetén az építtető és a tervezők által beadott adatok ellenőrizhetők;
- lakossági bejelentés esetén azonnal megállapítható, hogy az adott ingatlanra van-e jogerős építési engedély;
- az önkormányzati fejlesztések előkészítésénél – Integrált Városfejlesztési Stratégia, Akcióterületi tervek – a fejlesztési területek összefüggései megjeleníthetők;
- a kétévente lefényképezett ortofotó állományok összevetéséből jól látható a területen végrehajtott minden beruházás, fejlesztés;
- a jogi állapot és a természetbeni állapot összehasonlításánál jól feltárható a közterületek „elbirtoklása”, és észlelhetők az alaptérképen nem szereplő, engedély nélküli építések, bővítések;
- az ingatlanokhoz, épületekhez adatlapok csatlakoztathatók, melyek bármilyen adattartalommal lekérdezhetők;
- a rendszer beléptető moduljának köszönhetően a lakosságnak és a hivatal irodáinak is előre meghatározott tartalmat közvetít;
- az internetes felületnek köszönhetően az adatok bárhol elérhetőek;
- a rendszer korlátlanul bővíthető;
- az ügyintőzők munkájának gyorsítása mellett a naprakész lakossági tájékoztatás is megoldott.
A rendszer meghatározó tulajdonsága a naprakészség, illetve, hogy a leolvasott adatok helyesek és megbízhatók. Ennek érdekében a földhivatali alaptérképet negyedévente, míg a többi adatot havonta frissítjük!


A fejlesztési irányai
Tekintettel arra a tényre, hogy a fejlesztési lehetőségek „korlátlanok”, az ismertetetteken túl alábbi elemekkel szeretnénk a lakosságot kiszolgálni, és a rendszert bővíteni:
- a kerület teljes területét lefedő, négy irányból készített ferde tengelyű légifénykép sorozat, minden kerületi ingatlanra;
- a jelenleg is működő lakossági fényképbeküldési modult bővíteni és a kerület főbb pontjain készített gömbpanoráma fotókat megjeleníteni;
- teljes kerületi virtuális séta létrehozását lehetővé tenni;
- az egyes kerületi ingatlanokon álló értékes épületek korabeli tervrajzait, archív fotóit megjeleníteni.
Digitális földhivatali alaptérkép.

  

Adminisztrátor   
Értékelés: 1 pont2 pont3 pont4 pont5 pont Nem érkezett szavazat - Értékeléshez jelentkezzen be!


  HOZZÁSZÓLÁSOK
 
Hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Bejelentkezési név: Jelszó:
 

 

  ELŐFIZETÉS
Előfizetés

  FACEBOOK

  HÍRLEVÉL
Email címem:
Keresés

Feliratkozáshoz adja meg email címét!

  CIKKEK
 
Régió


Megye


TelepülésROVATOK
 

0 cikk
Adó, helyi adó
25 cikk
Anyakönyv
14 cikk
Bács-Kiskun Megye
15 cikk
Baranya Megye
13 cikk
Békés Megye
17 cikk
Beruházás
4 cikk
Borsod-Abaúj-Zemplén Megye
22 cikk
Budapest
32 cikk
Csongrád Megye
16 cikk
E-közigazgatás
79 cikk
E-Önkormányzat
7 cikk
Egészségügy
19 cikk
Építésügy
13 cikk
Európai Unió
65 cikk
Fejér Megye
8 cikk
Gazdálkodás - pénzügy
4 cikk
Gyámügy-Gyermekvédelem-Szociális ügyek
64 cikk
Győr-Moson-Sopron Megye
11 cikk
Hajdú-Bihar Megye
23 cikk
Heves Megye
13 cikk
Humánerőforrás
40 cikk
In memoriam
2 cikk
Informatika
16 cikk
Iratkezelés
1 cikk
Jász-Nagykun-Szolnok Megye
23 cikk
Jegyző státusza
23 cikk
Jegyzőkódex
1 cikk
JK események és beszámolók
1 cikk
Jogalkotás-Jogalkalmazás
73 cikk
Jogszabálymódosítás
1 cikk
Ket.
25 cikk
Kisebbség
20 cikk
Kistérségek
20 cikk
Költségvetés
41 cikk
Komárom-Esztergom Megye
10 cikk
Környezetvédelem
33 cikk
Környező országok közigazgatása
2 cikk
Közbeszerzés
14 cikk
Közbiztonság
83 cikk
Középtávú tervek
0 cikk
Közigazgatási hivatal / Kormányhivatal
93 cikk
Közigazgatási reform
202 cikk
Közmunka
8 cikk
Köznevelés-sport
2 cikk
Közoktatás
8 cikk
Ktv. / Kttv.
5 cikk
Lakásügy
1 cikk
Lazíts!
85 cikk
Megvalósult Projektek
19 cikk
Módszertani útmutató
3 cikk
Nógrád Megye
8 cikk
Okmányirodák
20 cikk
Oktatás
24 cikk
Önkormányzás - önkormányzatiság
6 cikk
Önkormányzati gazdálkodás
4 cikk
Önkormányzati testület
7 cikk
Összehasonlító jog
4 cikk
Pályázatok
113 cikk
Pest Megye
23 cikk
Politikus
40 cikk
Portré
148 cikk
Régió
29 cikk
Rendezvények, konferenciák
2 cikk
Somogy Megye
14 cikk
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye
29 cikk
Szociális ügyek
4 cikk
Térfigyelés
0 cikk
Területfejlesztés
42 cikk
Testvérvárosi kapcsolat
15 cikk
Tolna Megye
14 cikk
Turizmus
127 cikk
Új Ptk.
3 cikk
Új utakon
2 cikk
Vagyongazdálkodás
53 cikk
Választás
86 cikk
Vas Megye
17 cikk
Veszprém Megye
1 cikk
Vezércikk
23 cikk
Zala Megye
10 cikk
 
  KÖNYVAJÁNLÓ


http://jegyzo.hu/index.php?oldal=elofizetes

 
 


Szerkesztőbizottsági információk
BEMUTATKOZÁS
KAPCSOLAT

Jegyző.hu - Jegyző és Közigazgatás © hÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK
A Kiadó további oldalai:HVGORAC.HU,UJBTK.HU,HVGORAC.EU,PTK2013.HU,JOGKODEX.HU
buying valium online buy phentermine online without prescription