Megadóztatják az önkormányzatokat

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Megadóztatják az önkormányzatokat


Közel 50 milliárd forintot von el a kormány a helyi önkormányzatoktól jövőre, mert teljesen államosítja az iskolákat. A gazdag kistelepülések rosszul, a szegényebb nagyok jobban járhatnak.

Szolidaritási hozzájárulást, vagyis egyfajta adót vetne ki a kormány az önkormányzatokra jövőre, hogy fedezni tudja az iskolák teljes államosítását – derült ki az Országgyűlés Költségvetési bizottságának pénteki ülésén. A kabinet a költségvetési módosító indítványokról szóló döntéssorozat után adta be saját indítványait, amelyeket a kormánypárti frakciók támogattak az ülésen. Miután most már több változtatást nem lehet beadni és az indítványok az egységes módosító javaslat részei lettek minden esély megvan rá, hogy a plenáris ülésen is megszavazzák azokat.

Az új kormányzati javaslat értelmében az önkormányzatoknak az adóerőképességük szerint kell fizetni a hozzájárulást, sávos rendszerben: fejenként 32 ezer forint adóerőképesség alatt nincs elvonás, a felett viszont fokozatosan emelkedik a terhelés a szerint, mennyi adót képes beszedni a település egy lakosára vetítve. A pénzt az önkormányzatnak egyébként járó normatív finanszírozásból vonják le, a kormány ebből a forrásól összesen több, mint 21 milliárd forintra számít. Ez annyit jelent, hogy a gazdagabb kistelepülések járnak rosszabbul, hiszen az elvonás a jobb jövedelemű településeket nagyobb mértékben érinti, míg a kisebb falvakban nem kell annyi iskolát üzemeltetni, mint nagyobbaknál. Ez alapján a szegényebb nagyvárosok járhatnak jobban, de a végső mérlegbe még azért beleszólnak a támogatáscsökkentések is.

 

Tovább>>

Forrás: vg.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu