Törvényt sért a többhetes óvodai szünet

A közigazgatás szakmai fóruma

Hírek / Hírek, információk

Törvényt sért a többhetes óvodai szünet


Sok helyen anélkül zárnak be nyáron óvodákat több hétre, hogy ügyeletről gondoskodnának a gyerekeknek, pedig a köznevelési törvény szerint a nevelési év nyáron is tart – értesült a Magyar Nemzet. Ráadásul több óvodában arra kérték az ősszel iskolát kezdő gyerekek szüleit, illetve a kisebb testvérekkel gyesen lévő anyukákat, hogy egész nyáron ne vigyék óvodába a gyereket. A jogsértést tapasztaló szülők több helyre is fordulhatnak.

A nevelési év az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-ig tartó időszak – áll a köznevelési törvényben. Ehhez képest az ország több pontjáról érkeztek jelzések lapunkhoz arról, hogy négy-hat hétre is bezárnak az óvodák nyárra anélkül, hogy kijelölnének ügyeletes intézményt. Ez azért is aggályos, mert az idén szeptembertől már hároméves kortól kötelező az óvoda, és a törvény szerint a gyermekeknek a fejlődésük érdekében mindennap négy órát ott kellene tölteniük.

A bezárt óvoda súlyos gondot okozhat azoknak a szülőknek, akik nem tudják megoldani a gyermek felügyeletét ilyen hosszú időre. Egy szekszárdi anyuka arról számolt be lapunknak, náluk is úgy tart nyári szünetet az óvoda júliustól, hogy nem gondoskodik ügyeletről.

Tovább>>

Forrás: mno.hu

Kategória

Könyvajánló

Facebook Pagelike Widget

 

1037 Budapest, Montevideo utca 14.
Tel.: +36 1 340 2304
Fax: +36 1 349 7600
E-mail: info@orac.hu

Weboldal: orac.hu

Szakmai partnerek

Jegyzők Országos Szövetsége (JOSZ) – www.josz.eu

Közszolgálati Tisztviselők Szakmai Szervezeteinek Szövetsége – www.kozszov.org.hu